LEDER

Folketingets flertall gjorde det politikere må og skal i en krisesituasjon. De handlet. Det verste er laissez faire, eller bøje av, slik den norske regeringen gjorde da den gik med på at realitetsbehandle søknadene til 4.500 migranter ved russergrensen.

Danskerne har i to valg vist hva de tydelig mener: Det er ikke til å ta fejl av. De vil ha en anden politik. Det koster. Pressen blir skjælven når udenlandske kolleger sier at Danmark er ude på debranding: Det river ned sit gode navn og rykte. Denne gang blant venner.

Men er det så sikkert at de er venner? Den gode smak og tonen er blitt herskeinstrument. Det ved danskerne godt gennem den innenlandske elite. Betyr det så meget hva Die Zeit, Economist eller Guardian skriver? Disse presseorgan har selv problemer med sit hjemmepublikum. Deres status er ikke hva den var.

ANNONSE

Å fortælle nogen at de ikke ved å opføre sig gør ikke spesielt indtryk når det handler om fundamentale interesser. Slik har det været længe. 2015 gjorde bevidstheden akutt.

Europa tåler ikke et nyt 2015.

Når nogen fortsat går ind for åbne grænser, gir ikke folk dem længer uvidenhedens unnskyldning. Ikke når de sidder i bestemmende posisjoner. Så ved de hva de går ind for. Hvis de ligevel vælger en kurs som er diamentralt modsat av mine interesser, så blir de automatisk fiender. Så meget står på spil. Sorry, men det ord er vanskelig å komme udenom. Ikke slik at jeg ønsker de mennesker noe ondt, men la det ikke herske nogen tvil. Det disse mennesker står for truer vores land og vores fremtid.

De har redefineret demokratiet. De henter ikke legitimitet fra folkets suverenitet, men fra konventionerne. De står over folkets vilje, som er suspekt. Folket kan man ikke stole på. Er det ikke det de ser demonstreret? I Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Polen? Det trengs en elite som ved, og den henter sin legitimitet, ikke fra folket, men fra konventionene. De står over folket, som er fulde av indfald. Konventionerne trænger en elite som kan læse dem riktig, som forstår dem. Dvs. eliten.

Umærkelig har der vokset frem en ny autoritær ledelse i skyggen av EU og konventionerne. De som vet.

Hvis et land som Danmark skulle få funny notions, skøre ideer, vet eliten hvordan man setter det på plads. Når det ikke lykkes denne gang, til trods for forsøgene fra Morten Helveg og Jens Rohde, er det fordi Schengen er i fuld opløsning.

Elitens autoritet falmer alerede.

Det er nyt. Smykkeforslaget var en propagandagave, men avskrekket ikke. Det gik gennom.

Dermed er Danmark blitt et farlig eksempel til efterfølgelse. Der blir garantert omkampe.

 

 

ANNONSE

Læs også

USA fik en ny chance -
Du må ændre dit liv -
Et eksperiment i realtime -
Vi er blevet de urene -
Den indbilte magt -

3 svar til “I en krise må man handle”

  1. Vagn_Henning siger:

    Jo hurtigere vi kan komme ud af Det gode Selskab desto bedre! Nej, jeg vil ikke spise den skovsnegl, I må beholde hulen for jer selv.

  2. Britta Due Andersen siger:

    Tænk, at fremmed, som andre folk, skal forsørge sig selv, hvis de har værdier hertil, skal gøres til ondskab!

  3. Peter Zichau siger:

    Den dag ikke engang Venstre eller Socialdemokraterne gider danse efter piben fra en uvidende og afdanket EU-elite, er løbet forhåbentligt kørt..!