Kopierede/fra hoften

Klokkestablen, Skamlingsbanken, 9. november 2019: “Danske mænd faldt. Danmark bestaar.”

 

Teknokraterne elsker at adfærdsregulere, men det ligger i menneskets natur, at vi gør som vi plejer. På godt og ondt. Det er derfor punktafgifter på benzin, alkohol og tobak, blot ses som ekstra-skatter, og racismedomme ses som politiske dummebøder. God kommentar af Kasper Støvring i Kristeligt Dagblad – Samfundet er en mirakuløs og sårbar organisme af tillid og sympati.

“Den dag i dag kan jeg tage mig selv i nærmest målløst at iagttage, hvordan passagerer rejser sig for de ældre, hvordan travle fodgængere elegant fletter sig ind mellem hinanden, og hvordan fremmede rækker hånden ud til hilsener eller holder døren for hinanden. Ikke mindst ser jeg beundrende til, når rejsende svinger ind ved boderne langs landevejene og betaler for bondens grøntsager, når kunderne i supermarkedet tilbyder medmennesket at komme foran i køen, og når bilister frivilligt holder tilbage, så deres næste kan dreje forbi i krydset.

Dette og meget andet sker hele tiden og med en lethed og ynde som i én stor folkelig fællesdans. De mest begavede sociale ingeniører ville aldrig have kunnet udtænke, endsige konstruere den slags.

… også gode folk misforstår samfundets sande natur, når de tror, at det kun holdes i gang af særligt indsigtsfulde teknokrater, der står nede i maskinrummet og smører tandhjulene, drejer på håndtagene og vedligeholder samfundsstemplernes virvar af regler, love og belønnings- og straffeforanstaltninger, så de sociale mekanismer stadig kan fungere.

At samfundet hverken er en maskine, en dampkedel eller et sindrigt konstrueret mekanisk urværk, men derimod et mirakel af en organisme, forstår man nok først, når man sammenligner med andre samfund. Tillidssamfund som det danske er nemlig undtagelser. De fleste samfund i verden er præget af mistillid eller fjendskab, hvis ikke ligefrem af borgerkrige på højt eller lavt blus.

Hvis Erdogan og hans klakører vil se mistillid, kunne de kaste et blik på semi-diktatorens eget land, og hvis Jonas Eika vil se racisme i den store skala, bør han vende sit fordømmende blik mod det multikulturelle og multietniske Indien og øvrige asiatiske lande eller Jordan og de arabiske lande. De hører til verdens mest racistiske lande ifølge de internationale værdiundersøgelser (WVS). Danmark er derimod et af de mindst racistiske lande i verden.

jeg gruer for, hvornår sygdommen sætter ind med svækkelse af samfundsorganismen. For tillidssamfund er netop kortvarige undtagelser i verdenshistorien, som småfuglenes spor i sneen mellem to byger.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden