Kommentar

Her en måned før det britiske parlamentsvalg den 4. juli tyder en YouGov meningsmåling på, at briterne kan belave sig på en politisk omvæltning. Gennem flere måneder har britisk presse advaret om, at premierminister Rishi Sunaks konservative parti står over for noget nær udslettelse, ligesom det længe har været spået, at Labour under ledelse af Sir Keir Starmer vil opnået et komfortabelt flertal. Den store nyhed er imidlertid, at det kun fem-år gamle Reform Party står til at blive omtrent lige så stort som de konservative. YouGov-målingen giver Sunaks parti 19 pct. af stemmerne, mens hele 17 pct. går til Reform Party, som har fået en vitaminindsprøjtning, siden Brexit-lederen Nigel Farage besluttede at genindmelde sig i britisk politik, og for kort tid siden overtog partiets formandspost, ligesom han også opstiller til parlamentet.
Chokmålingen blev gennemført mandag og tirsdag.
Den konservative rutsjetur er så meget mere bemærkelsesværdig, som partiet har været et af de mest succesrige i noget demokratisk land og domineret britisk politik de seneste to århundreder. Så sent som ved valget i 2019 vandt de konservative 365 pladser ud af Underhusets 650. Nu bliver det spået, at Rishi Sunaks parti måske må nøjes med 66 efter næste måneds valg.
Årsagen til den konservative deroute er nem at finde. I stedet for som lovet at sænke skatterne, har partiet pålagt briterne den tungeste skattebyrde siden 2. Verdenskrig for at kunne betale for nedlukningerne under coronaen. Og nok så vigtigt: Det har forsømt at udnytte Brexit til at dæmme op for indvandringen. Før sidste valg bebudede de konservative, at de ville nedbringe indvandringen til nogle få titusinder pr. år. Kendsgerningen er imidlertid, at landet er blevet oversvømmet af 1,2 millioner migranter alene i løbet af 2022 og 2023 – altså på et tidspunkt, hvor de konservative har siddet på parlamentets absolutte flertal.
Det er uvist, om Reform-partiets mange stemmer vil resultere i parlamentspladser på grund af det særlige britiske valgsystem kaldet ”first past the post”, som betyder, at det største parti vinder parlamentssædet, uanset om andre partier måske tilsammen får flere stemmer.
Man regner dog med, at Nigel Farage i det mindste sikrer sig en plads i Westminster.
ANNONSE