Nyt

Seks LGBT+-rettighedsorganisationer siger, at de har anmeldt den franske højrefløjspolitiker Marion Maréchal for en »transfobisk fornærmelse«, efter at hun kom med en kommentar rettet mod dette års Cannes-vindende transkønnede skuespillerinde. Dette er ifølge Radio France Internationale (RFI).

Transkønnede Karla Sofía Gascón modtog sammen med Selena Gomez, Zoe Saldana og Adriana Paz prisen for bedste kvindelige hovedrolle lørdag ved den 77. filmfestival i Cannes for filmen Emilia Pérez af den franske instruktør Jacques Audiard.

Gascon – den første transkvinde, der har vundet denne pris i Cannes – spiller titelrollen som den hensynsløse mexicanske narkobaron Manitas, der hyrer en advokat til at hjælpe sig med at blive en kvinde. Filmen vandt også juryens pris på festivalen.

ANNONSE

Marion Maréchal, der er leder af den europæiske liste for partiet Reconquête, offentliggjorde sin reaktion på det sociale netværk X, tidligere kendt som Twitter:

»Så det var en mand, der vandt prisen for bedste skuespillerinde i Cannes. Fremskridt for venstrefløjen er at udslette kvinder og mødre.«

https://x.com/MarionMarechal/status/1794657080487600454

I en fælles pressemeddelelse sendt til det franske nyhedsbureau AFP meddelte foreningerne Mousse, Stop Homophobia, Familles LGBT, Adheos, Quazar og Fédération LBGTI+, at de mandag havde indgivet en klage i Paris for »fornærmelse baseret på kønsidentitet«.

Ifølge Étienne Deshoulières, advokat for organisationerne, »fornægter Marion Maréchals kommentarer selve eksistensen af transkønnede samt den vold og diskrimination, som disse mennesker dagligt er ofre for.«

Da hun blev spurgt om sin holdning på France Inter radio, svarede Maréchal, at hun ikke ville lade sig skræmme af juridiske trusler.

»Jeg vil ikke lade mig skræmme af de juridiske trusler fra transaktivister og de militante journalister på France Inter: Sandheden er, at det at være mand eller kvinde er en biologisk realitet! XX- og XY-kromosomerne er uforgængelige.«

https://x.com/MarionMarechal/status/1795340102379741245

Maréchal fortsætter med at skrive, at »ingen juridiske trusler vil bringe mig til tavshed. Jeg vil fortsætte med at stå på sandhedens, virkelighedens og kvindernes side.«

https://x.com/MarionMarechal/status/1795366893328699405

Under afslutningsceremonien på filmfestivalen i Cannes dedikerede Karla Sofía Gascón sin pris til »alle transpersoner, der lider«. Den 52-årige har skrevet en bog om at gennemgå en kønsskifteoperation i en alder af 46 år, med en skuespillerkarriere, en kone og en datter.

Anklagen mod Marion Maréchal kommer, mens Frankrigs senat begynder at debattere et lovforslag fra det borgerlige Republikanske Parti (LR), der vil begrænse mindreårige transkønnedes (hvis fødselskøn og opfattede køn ikke falder sammen) mulighed for at gennemgå en medicinsk transition.

Lovforslaget foreslår blandt andet at forbyde ordination af hormonbehandling før 18-årsalderen og at begrænse adgangen til pubertetsblokkere.

Tusindvis af demonstranter protesterede mod dette lovforslag tidligere i maj med støtte fra bl.a. socialister og venstrefløjspartiet La France Insoumise. De råbte slagord mod kapitalisme og patriarkat.

»I dag er der et presserende behov for at forsvare alle menneskers rettigheder på et tidspunkt, hvor højreorienterede og højreekstreme politikere angriber transpersoners rettigheder og spreder falske oplysninger om transidentificerende børn,« sagde en af arrangørerne til AFP.

ANNONSE