Nyt

En ny præsidentperiode for Donald Trump i USA vil føre til store ændringer for Norge, advarer USA-forsker Hilde Restad.

“Hvis Norge har lagt sin sikkerhedspolitiske skæbne i amerikanske hænder, fordi man troede, at USA var et liberalt demokrati, så er den præmis væk med en ny Trump-periode”, siger Restad, som er lektor ved Oslo Nye Høyskole.

Time Magazine tegner et billede af et USA, der vil blive drastisk forandret, hvis den Republikanske kandidat får chancen.

Massedeportation af illegale indvandrere, fyring af offentlige anklagere, der ikke vil følge præsidentens ordrer, og forarmelse af den offentlige sektor er nogle af de ting, som Demokrater og socialister i USA frygter vil ske.

Den Republikanske kandidats skepsis over for NATO og internationalt samarbejde er også alment kendt, og Restad mener, at Norge kan vælge flere tilgange til problemet.

– Norge kan vælge at tænke, at vi på lang sigt må vende os mere mod Europa, da vi ikke kan stole på USA som vores vigtigste sikkerhedspolitiske allierede. Den anden mulighed er at knytte tættere bilaterale bånd til USA, uafhængigt af NATO,” siger hun ifølge NTB.

Restad ser ikke for sig, at Nato vil være hjørnestenen i norsk sikkerhedspolitik i en verden, hvor Trump igen bliver amerikansk præsident.

– I den forstand vil der være en eksistentiel identitetskrise. Hvem skal Norge være allieret med og hvorfor?” spørger Restad.

 

ANNONSE