Nyt

Amerikanske sanktioner mod salg af reservedele til luftfartøj til Iran, er årsagen til, at en helikopter med præsident Ebrahim Raisi styrtede ned, ifølge Mohammad Javad Zarif, tidligere udenrigsminister i Iran.

Sanktioner svækker Iran.

I et interview med statsligt tv sagde han, at sanktionerne svækker Irans adgang til det nuværende marked for luftfart, og til reservedele. USA er således involveret i, at helikopteret styrtet i det nordvestlige Iran, i søndags, hvor præsident Ebrahim Raisi og udenrigsminister Hossein Amir-Abdollahian blev dræbt.

– En af de skyldige bag tragedien er USA, på grund af deres sanktioner, der forhindrer Iran i at anskaffe vigtige dele til luftfartøj, sagde Zarif i interviewet.

Helikopteren blev udviklet i 60’erne

Iran er stadig afhængig af amerikanske helikoptere som Bell 212, en civil version af UH-1N “Twin Huey” fra Vietnamkrigen.

Bell 212. Foto: PH2 BALLARD, Wikimedia Commons

Det var en Bell 212, der styrtede ned i tæt tåge, mens den fløj i bjergrigt terræn. Denne model blev udviklet med to turbomotorer til det canadiske militær, i slutningen af 1960’erne og introduceret i 1971. Modellen blev hurtigt adopteret af både USA og Canada.

ANNONSE

Shahens gamle helikoptere

Helikopteren, der styrtede ned i søndags, var konfigureret til at transportere medlemmer af regeringen. Under shahen var Iran storkøber af Bell-helikoptere, og blev Mellemøstens største militære helikoptermagt.

Videoen viser det øjeblik, hvor redningsfolk fandt vraget af Bell 212-helikopteren, der styrtede ned i Arasbaran-skoven i det nordvestlige Iran, og dræbte præsident Ebrahim Raisi. Helikopteren siges at have ramt bjergsiden og eksploderet.

“The list of the 9 dead in the helicopter crash in Iran:
1. The Iranian president, Ayatollah A-Sayed Ebrahim Raisi.
2. Ayatollah A-Sayed Muhammad Ali Elhasham, the imam of the city of Tabriz.
3. The Iranian Foreign Minister, Dr. Hossein Amir Abd al-Lahyan.
4. Governor of East Azerbaijan Province, Dr. Malek Rahmati.
5. General Seyed Mehdi Mousavi, in charge of the president’s security.
6. The pilot.
7. The co-pilot.
8. Helicopter crew member.
9. An officer from the “Ansar Al-Mahdi” force.”

ANNONSE