Nyt

Sveriges justitsminister bekræfter, at kriminelle grupper “infiltrerer politiet og samfundet”. Det skriver avisen Dagbladet.

Justitsminister Gunnar Strömmer (M) hævder, at Sverige nu er færdig med at dække over problemer i forbindelse med indvandring og kriminalitet. “Vi burde have handlet for 10-15 år siden,” indrømmer han.

Strömmer har været på besøg i Norge i denne uge for at lære og udveksle erfaringer i kampen mod alvorlig kriminalitet.

Strömmer stod på grænsen mellem Sverige og Norge, da Dagbladet mødte ham. Her tog han det første spadestik sammen med sin norske kollega, justitsminister Emilie Enger Mehl (Sp), for at markere opførelsen af en fælles svensk-norsk politistation på Magnormoen.

Strömmer taler med alvorlig stemme, når han beskriver konsekvenserne af den grove kriminalitet for det svenske samfund.

“De kriminelle netværk er meget offensive. De forsøger at påvirke offentlige beslutninger, få informationer indefra myndighederne og på den måde infiltrere civilsamfundet. Retsvæsenet, politiet, domstolene og anklagemyndigheden er også berørt.”

ANNONSE

Alene i 2023 var der 159 bombeangreb og 363 skyderier i Sverige. 53 af dem endte med mord.

Sidste år gav de svenske myndigheder politiet udvidede muligheder for at overvåge organiserede kriminelle grupper. Det sidestilles nu med terrorisme og spionage, hvilket betyder, at politiet under retlig kontrol kan overvåge og kontrollere kommunikation, selv om der ikke er nogen konkret mistanke om en forbrydelse.

Den organiserede kriminalitet stikker dybt. Nogle svenske kommuner er næsten blevet overtaget af kriminelle, også i politik. Strömmer peger f.eks. på Södertälje syd for Stockholm.

Gunnar Strömmer sagde til Dagbladet, at det, han gør som justitsminister med hensyn til politi, straf og mere effektive værktøjer, kun er en dimension af den indsats, som Sverige nu har indledt for at overvinde bølger af vold og bandekriminalitet.

“De langsigtede udfordringer med at forhindre nyrekruttering til kriminelle netværk skal tackles med meget bredere politikker. Vi skal bryde segregationen, forbedre integrationen, flere skal lære svensk og klare sig igennem skolen. Sverige er et åbent og tolerant samfund, og det skal vi blive ved med at være. Men vi er nødt til at tale ærligt og åbent om problemerne.”

Det svenske politi anslår selv, at der er mindst 62.000 personer med tilknytning til kriminelle netværk i Sverige i dag. Antallet af bandekriminelle fortsætter med at vokse.

ANNONSE