Kommentar

I anledning af gårsdagens opslag, hvori jeg hævdede, at Israel har tabt krigen mod Hamas som følge på amerikansk pres, skylder jeg at fortælle, at denne pessimisme ikke deles af alle israelske iagttagere. Den israelske regering har i dag, mandag, afvist, at tilbagetrækningen af de fleste styrker fra det sydlige Gaza skulle indebære, at den jødiske stat har opgivet at tilintetgøre Hamas’s tilbageværende fire bataljoner.
Israel holder stadig en brigade i det sydlige Gaza, hvis formål er at kontrollere adgangen til og fra området og sikre, at Hamas’s terrorister forbliver indesluttet.
Iagttagere bemærker, at Israels meddelelse om tilbagetrækningen kom få timer, før israelske forhandlere drog til Egypten, og måske skal ses som en forsonende gestus i håbet om, at Hamas vil frigive de tilbageværende israelske gidsler. Men det er svært benægte, at Israels tilbagetrækning også er et forsøg på at formilde den stadigt mere Israel-fjendtlige amerikanske regering.
Som svar på et spørgsmål fra Breitbart News siger den israelske regerings talsmand, Avi Hyman, at man ikke skal lægge for stor betydning i den kendsgerning, at Israel flytter tropper. “Vi kan”, siger han, “med lethed og meget hurtigt flytte soldater ind og ud”.
Efter seks måneders krig forstærker Biden-administrationen sine bestræbelser på at vende den israelske folkestemning mod premierminister Benjamin Netanyahu, som Washington vil have fjernet og erstattet af en regering, der er positivt stemt for en tostatsløsning.
Adspurgt, om israelerne stadig står sammen om det oprindelige krigsmål, nemlig at eliminere Hamas, svarer Hyman, at den israelske befolkning stadig føler smerten efter massakren den 7. oktober, og at regeringen ikke vil fravige sin plan om at tilintetgøre Hamas.
Hvis det stadig er Netanyahus plan, kan det på et tidspunkt blive nødvendigt at bryde med den siddende amerikanske regering, hvis mål synes at være at holde krigen gående, indtil Israel bøjer sig og accepterer oprettelsen af en iransk-styret terrorstat på Vestbredden.
Det kan være svært at begribe, at det skulle være Bidens ønske, men så skal man huske, at han systematisk har taget fejl hver eneste gang, han har skullet træffe en udenrigspolitisk beslutning.
ANNONSE