Kommentar

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, for ca. en måned siden hævdede, at de ukrainske tab i krigen mod Rusland androg 30.000, blev tallet stort accepteret i de vestlige medier. Russiske kilder har opregnet de ukrainske tab til mere end 600.000, men nu siger den højtplacerede polske general, Rajmund Andrzejczak, under et interview på Polsat TV, at tabene ikke skal opgøres i hundredtusinder, men i millioner.
Andrzejczak er tidligere chef for den polske generalstab.
TASS citerer ham for den påstand, at Ukraine ikke har flere ressourcer og ingen tilbage til at slås. ”Ukraine er ved at tabe krigen”, siger han og betegner situationen som ”meget, meget dramatisk”.
Det er måske årsagen til, at præsident Macron og den litauiske regering er begyndt at tale om at indsætte europæiske tropper.
Business Insider citerer er ukrainsk soldat, der beskriver truslen fra russiske bombardementer og siger, at ”Ukraine mister så mange folk. Der er så mange lig, at vi ikke engang kan bringe dem alle tilbage.”
Situationen er ”fucking forfærdelig”, siger soldaten og tilføjer, at de ukrainske styrker på hans frontafsnit ikke kan avancere. ”Vi kan dårligt holde positionen”, siger han.
Det er erfaringsmæssigt voveligt at stole på krigsførende parter, som har for vane at lyve. Måske overdriver general Andrzejczak de ukrainske tab i den hensigt at få NATO til at gribe ind med kamptropper. I så fald er hans opgørelse næppe egnet til at animere vestlige befolkninger til at sende deres sønner direkte ind i den russiske kødhakkemaskine.
De triste udsigter synes dog ikke at have dæmpet Mette Frederiksens kampvilje.
ANNONSE