Nyt

Det højreorienterede parti Chega (Nok!) bliver tungen på vægtskålen, efter søndagens valg, af ny nationalforsamling i Portugal. Chega, som blev etableret i 2019, øgede sin støtte fra 7,8 til 18 procent; en firedobling fra 12 til 48 repræsentanter i Nationalforsamlingen.

Portugiserne har givet et klart signal

Chegas leder, den karismatiske André Ventura, erklærer sig villig til at regere sammen med centrum-højre-alliancen Aliança Democrática (AD), der blev slået med den snævrest mulige margin af Partido Socialista ( PS), partiet, som de seneste otte år har siddet med absolut flertal. PS fik 28,66 procent af stemmerne, mod AD’s andel på 28,63 procent:

– Portugiserne har givet et klart signal om, hvad de vil. AD bad om absolut flertal, men det kom de ikke i nærheden af. PS gjorde det samme, og de er blevet vist ud af regeringskontorerne. Chega bad om at blive en central spiller i portugisisk politik, og vælgerne lyttede til os. Vi er klar til at tage del i at styre Portugal i de næste fire år. Valgresultatet gør det portugisiske “topartisystem”til historie, siger Ventura.

Lederen af ​​AD, Luís Montenegro, lovede vælgerne under valgkampen, at de ikke ville samarbejde med Chega, og han har gentaget, at løftet skal opfyldes. I tilfælde af at han gør alliancens parlamentariske liv kompliceret; uden Chega har højrefløjen ikke et parlamentarisk flertal.

ANNONSE

Venstrefløjen i portugisisk politik består, udover PS, af CDU med fire, Bloco de Esquerda (BE) med fem, Livre med fire, og PAN med et parlamentsmedlem.

Mariana Mortágua, fra den engang stærke venstreblok BE, har meddelt, at deres fem repræsentanter vil bidrage til “en løsning, der fjerner højrefløjen fra regeringen”.

Den nye høyre i Portugal

Afstemninger viser, at Chega er det største parti blandt yngre, mandlige vælgere.

Statsforsker, António Costa Pinto, ved universitetet i Lissabon, mener, at det nye høyre er “kommet for at blive”:

– I sine første tyve år havde centrum-venstre, Partido Socialista, en grundlæggende udfordring i et stærkt kommunistisk parti, der blev efterfulgt af det radikale Bloco de Esquerda. I dag er udfordringen flyttet til højre. Portugal er endelig blevet en del af de europæiske demokratier, hvor det radikale højre er en udfordring.

Professoren sammenligner det nye portugisiske højre med det spanske parti Vox og Geert Wilders i Holland – begge udtryk for konsoliderede vælgerbevægelser til højre:

– Også i Portugal er det nye høyre kommet for at blive.

God atmosfære

Undertegnede kan fortælle om den gode stemning på den lokale bar i går aftes, da bargæsterne først annoncerede “chega”, da glassene flød over.

Nytt høyreparti gjør brakvalg i Portugal

 

 

 

Køb Roger Scrutons bog “Conservatismen” fra Document Forlag!

ANNONSE

Mest læst