Tavle

Det kan se ud til, at Ukraine forbereder sin befolkning på byen Avdijivkas fald. Den har spillet den samme symbolske rolle som Bakhmut. Men spørgsmålet er, om sådanne symbolske slag er noget, Ukraine har råd til.

Der i går let prestige i at forsvare byer, der ikke er af strategisk betydning. Zelenskyj er den, der står for en sådan politik, hvor hver by og hver tomme jord er det sidste tilflugtssted.

Men Ukraine lider under alvorlig mangel på menn og har ikke råd til at ofre soldater i symbolske kampe.

Hvis Avdijivka falder, kan det få indflydelse på magtkampen mellem præsidenten og hærchefen.

Et stort antal russiske styrker stormer torsdag byen Avdijivka i det østlige Ukraine, siger byens borgmester ifølge AFP.

– Desværre presser fjenden på fra alle retninger, der er ikke en eneste del af vores by, der så at sige er rolig. De stormer os med meget store styrker, siger borgmester Vitalij Barabasj til statslige medier.

En lokal embedsmand sagde tidligere på ugen, at situationen i byen er meget kritisk, og at russiske styrker var brudt igennem de ukrainske stillinger nogle steder.

Byen, der ligger 5 kilometer fra Donetsk by, har været udsat for mere end fire måneders vedvarende russiske artilleriangreb, og embedsmænd siger, at ikke en eneste bygning i byen er intakt.

Russiske styrker har næsten omringet byen og har kontrol i nord, øst og syd. At erobre byen ville være en sjælden sejr for Rusland, næsten to år efter, at invasionen blev indledt. Byen har været anfægtet siden 2014, hvor russisk-støttede separatister midlertidigt fik kontrol over den.

Barabasj omtaler de sidste kampe som “meget svære”.

– Langs nogle retninger er situationen simpelthen uvirkelig, siger han. Ifølge ham er der mindre end 950 tilbage af de cirka 33.000 indbyggere, der boede i byen før krigen. (NTB)

ANNONSE