Tavle

Albaniens Højesteret har godkendt en aftale, der tillader bådmigranter, der ankommer til Italien, at blive sendt til modtagecentre i Albanien.

– Aftalen skader ikke Albaniens territoriale integritet, lyder en erklæring fra domstolen. (NTB-AFP)

Aftalen fik i går flertal i det italienske underhus. Nu venter kun godkendelse fra Senatet, hvilket betragtes som en formalitet.

Aftalen slår fast, at Italien skal bygge to asylmodtagelsescentre i Albanien. Bådmigranter, der ankommer til Italien, vil blive sendt til modtagecentre i Albanien, hvor de vil bo, mens deres asylansøgninger behandles.

Det vil koste omkring 650 millioner euro at drive modtagecentrene over de næste fem år. Modtagecentrene skal kunne rumme over 3.000 migranter, så det er selvfølgelig kun en dråbe i havet. Men det kan stadig være vigtigt rent symbolsk, og påvirke andre lande til at prøve noget lignende.

Desuden kan dette virke afskrækkende på migranter, der planlægger at bevæge sig i retning af Italien, og hvis samarbejdet mellem Italien og Albanien lykkes, så kan ordningen udvides med flere receptioner.

ANNONSE

Forslaget har høstet stærk kritik og fordømmelse fra oppositionspartierne i både Italien og Albanien, foruden menneskerettighedsgrupper, der mener, at aftalen er i strid med international lov.

Køb Jean Raspails roman “De helliges lejr“! Du kan køb også den, der e-bog.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden