Kommentar

Gårsdagens republikanske primærvalg i New Hampshire var en klar sejr til Donald Trump, der med 55 pct. af stemmerne overtrumfede udfordreren, Nikki Haley, som fik 43 pct.
Udfaldet er især bemærkelsesværdigt i lyset af den kendsgerning, at syv ud af ti Haley-vælgere ifølge det Trump-hadende medie CNN ikke er republikanere, men ”independents”, der benyttede lejligheden til at stikke en kæp i hjulet på Trump.
New Hampshire er en af de stater, der tillader uafhængige at stemme ved republikanske og demokratiske primærvalg. Ved præsidentvalget i november vil mange af disse Haley-tilhængere stemme på Joe Biden, så Trumps sejr er endnu mere overvældende.
De næste primærvalg bliver i Nevada, hvor Trump står til at vinde mindst 90 pct. af stemmerne, og i South Carolina, Nikki Haleys hjemstat, hvor hun har været guvernør to gange. Alligevel tyder meningsmålingerne på, at Donald Trump til at overtrumfe hende med 30-40 pct.point.
Mange spekulerer nu på, hvad der får Haley til at fortsætte sin valgkampagne, som hun bebudede i går aftes. Ingen kan øjne nogen chance for, at hun skulle kunne besejre Trump.
Nikki Haley bedyrer, at hun set stort set står for samme politik som den tidligere præsident, men hun kan ikke lide ham og betragter ham som en taber. Hendes økonomiske bagmænd synes også, at Trump er noget, som katten har slæbt ind. De er tilhængere af åbne grænser, som vil sikre dem billig arbejdskraft, og er aldeles ligeglade med, at USA er ved at miste sin stormagtsstilling som resultat af Biden-administrationens vakkelvorne udenrigspolitik.
Under Biden er der krig det ene sted efter det andet: Ukraine, Israel, Det Røde Hav og snart Taiwan. Da Trump sad i Det Hvide Hus, var der ingen krige, og det kan det militær-industrielle kompleks ikke tilgive ham. Men nu har de Nikki Haley, som de regner med vil sikre deres fremtidige profit og magt.
Alle meningsmålinger viser, at amerikanerne er trætte af krig og helst ser de milliarder og atter milliarder, der går til fremmede militære eventyr, brugt på at sikre USA’s grænser og forbedre almindelige amerikaneres liv.
De færreste gør sig klart, hvad der står på spil ved det kommende amerikanske præsidentvalg, men det er heller ikke nemt at trænge igennem mediernes tågeslør.
Lad os derfor hjælpe vore medmennesker med en simpel forklaring: Det amerikanske præsidentvalg står mellem tilhængerne af nationalstaten og den vestlige civilisation på den ene side og de plutokratiske, fædrelandsløse og kyniske pengepugere på den anden.
ANNONSE