Tavle

En interessant overset note: Kurdere, som Erdogan kræver udleveret fra Sverige, kan tage til Norge og har ret til at få deres asylansøgning vurderet her. Det er en overraskende drejning af asylsystemet, som EU forsøger at strømline.

Angela Merkel var selv med til at slå benene under, hvad der fandtes af systemet, da hun sagde, at Dublin-forordningen ikke længere gjaldt i sommeren 2015. Den siger, at asylansøgere skal søge i det første sikre land, de ankommer til. Så skulle Tyskland afvise de fleste af de 1,1 millioner, der kom til Tyskland og sende dem tilbage til Grækenland eller Italien.

EU forsøger at opnå en asylpagt og hævder, at det er lykkedes. De vil gerne have den på plads inden EU-valget næste sommer. Men Bruxelles sælger skindet, før bjørnen bliver skudt. Bruxelles håber formentlig, at Donald Tusk vil gå med til, at Polen bliver en del af de lande, der tager deres del af migranterne. Så vil Orban stå alene og kan blive overkørt som med Ukraine og forhandlingerne om medlemskab.

ANNONSE

Men reglerne har mange mærkelige konsekvenser: Kurdere, som Erdogan vil have udleveret, kan rejse til Norge.

Kurdere i Sverige, der frygter forfølgelse eller udlevering til Tyrkiet, kan søge om asyl i Norge, bekræfter Immigrationsdirektoratet (UDI).

Sverige og Finland blev tidligere på sommeren (2022) enige om kravene fra den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Tyrkiet har Sverige indvilliget i at udlevere 73 personer, som Tyrkiet mener er terrorister.

Men disse mennesker kan muligvis få asyl i Norge, hvis de registrerer sig som asylansøgere, skriver Klassekampen.

– De, der søger beskyttelse i Norge, vil få deres ansøgning vurderet på sædvanlig vis. I så fald vil UDI vurdere sagens faktiske forhold i forhold til betingelserne for beskyttelse. Det er umuligt at give et svar på på forhånd om hvilke asylansøgninger der vil blive godkendte, skriver fagansvarlig indenfor beskyttelse i UDI Line Zahl Kvakland i en mail til Klassekampen. (NTB)

Norge ender så i samme knibe som Sverige.

Den nordiske pasunion gør det muligt for asylansøgere, der er blevet svenske statsborgere, at bosætte sig i Norge, hvis de ønsker det. De har samme ret som andre svenske statsborgere. Hundredtusinder er blevet “svenskere”, og de har samme rettigheder i Norge som alle andre, også når det gælder sociale ydelser. Det ville overvælde det norske system.

 

 

 

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden