Gæsteskribent

Den 1. september præsenterede den danske regering et lovforslag for Folketinget, der ville “kriminalisere uhensigtsmæssig behandling af genstande af betydelig religiøs betydning for et religiøst fællesskab”. Hvis dette lovforslag bliver til lov, vil forbrydelsen blasfemi, som blev afskaffet i 2017, blive genindført. Danske myndigheder håber at dæmpe vrede, der er opstået efter offentlige afbrændinger af Koranen i de seneste uger i København og Stockholm, Sverige. Den nye lovgivning ville blive inkluderet i kapitel 12 i Danmarks straffelov, der omhandler national sikkerhed.

Denne beslutning vil have alvorlige konsekvenser, da den legitimerer begrebet blasfemi og åbner døren for alle former for censur. Det går imod 200 års kamp af europæiske intellektuelle, kunstnere og politiske ledere for at adskille offentligt liv fra religioner og deres doktriner, for at frigøre individuel tanke- og ytringsfrihed.

Peter Hummelgaard, Danmarks justitsminister, beskrev handlingen med at brænde Koranen som “fundamentalt foragtende og usympatisk”. Denne opfattelse, baseret på subjektive opfattelser (foragtende og usympatisk), åbner vejen for en bredere form for censur. Hvilken lov vil de danske myndigheder vedtage næste gang, når andre grupper kræver forbud mod meninger, de anser for “foragtende og usympatiske”?

ANNONSE

I virkeligheden er denne særlige lov ment til at undgå det grundlæggende spørgsmål bag bogafbrændingerne: Hvorfor føler folk behovet for at offentligt afbrænde religiøse tekster som Koranen?

Den danske regering viser stor fejghed ved at lade som om de ikke forstår betydningen af disse handlinger. Når folk afbrænder Koranen, kan det være af dårlige grunde, men det kan også være af gode grunde: for at protestere mod totalitære regimer i lande som Iran og Afghanistan, hvor denne religiøse bog bruges til at terrorisere hele befolkninger og undertrykke al modstand. Iranske kvinder, der nægter at bære slør, bliver anklaget for blasfemi. Afghanske kvinder bliver forfulgt af Taliban bare for at ønske at gå i skole.

Ved at vedtage denne lov bliver den danske regering medskyldig med disse tyranniske og morderiske regimer, hvis magt udelukkende hviler på total underkastelse til Koranen. Ved at vedtage denne lov bliver den danske regering både allieret og tjener for de iranske og Taliban-regimer.

I et demokrati er den eneste legitime magt folkets egen. I et demokrati kan alle former for magt udfordres, gøres nar af og kritiseres gennem offentlig debat. Med denne lov går den danske regering med til at dele sin legitimitet med Allah og Hans selvudråbte repræsentanter. Med denne lov sættes selve fundamentet for vores moderne demokratier spørgsmålstegn ved.

 

 

Første underskrivere Charlie Hebdo (Fr), Nettavisen (No), Subjekt (No), Lofot-tidende (No), Document (No), Universitetsavisa (No), Hamar Arbeiderblad (No), Rogalands Avis (No), Shuddhashar FreeVoice (No), Dagen (No)

Følgende aviser og medier har ønsket at offentliggøre denne appel: Weekendavisen (DK), Altinget Norway, Altinget Sweden, Altinget Denmark, Grimstad Adressetidende (No), Politiken (DK), NRK (No)

 

 

Gerard Biard er chefredakteur for Charlie Hebdo

ANNONSE

Mest læst

Det går skidt i Ukraine