Kopierede/fra hoften

Da Siemens annoncerede en aftale om at fusionere sin vindkraftvirksomhed med rivalen Gamesa i 2017, så lederne kun opsiden. Nu står problemerne i kø, og det er svært at se nogle hurtige løsninger på de økonomiske problemer.

Den daværende administrerende direktør Joe Kaeser sagde dengang, at der var «en klar og overbevisende industriel logik», der ville gøre «vedvarende energi mere omkostningseffektiv».

Det er det samme sprog, som vores politikere bruger om havvind: Det kommer til at være rentabelt, engang i en forestillet fremtid, der ser ud til at ende som en stadig fjernere drøm.

For vindkraftindustrien har vist sig at være lige så ustabil som vinden, skriver The Telegraph.

Det samme gælder resten af ​​den britiske vindindustri, hvor virksomheder som Ørsted, Vattenfall og Red Rock Power kæmper økonomisk trods massive tilskud. Vattenfall har droppet et stort havvindprojekt ud for Storbritannien, da omkostningerne er eksploderet.

ANNONSE

Siemens meldte mandag ud med et underskud på 4,5 milliarder euro i år, og det skyldes især problemer med vindkraftdivisionen. Det er problemer med møllevingerne og fejl ved gearene, som har ført til driftsproblemer. Nu kræver kunderne garantier.

Samtidig skaber inflationen, som i høj grad er skabt af investeringen i såkaldt vedvarende strøm, som ikke virker, store problemer for Siemens.

Efter Siemens indrømmede problemerne, faldt markedsværdien med 6 milliarder euro på én dag.

Jochen Eickholt er siddende administrerende direktør for Siemens Gamesa. Han siger, at virksomheden har satset for meget for hurtigt på vindkraftindustrien og er endt som et offer for sine egne ambitioner.

Eickholt nævner specifikt problemet med, at der opstår «rynker» inde i møllevingerne, og giver leverandørerne skylden. Flere leverandører har fået opsagt deres aftaler med det tyske selskab.

Kathryn Porter, en uafhængig analytiker hos konsulentfirmaet Watt Logic, mener, at Siemens har bøjet sig for hurtigt for stigende pres for stadigt større vinger.

– There’s been pressure from the developers to have bigger turbines, because then obviously it’s easier to build, but there have been a lot of warranty problems.

Ifølge Porter er der efterhånden mange i branchen, der mener, at eftersøgningen af ​​stadig større vindmøller bør sættes i bero. «Lønsomheden i vindkraftindustrien har været svag i en lang periode,» siger Porter.

Indtil nu har der været mest fokus på problemerne med landbaseret vindkraft, men nu opdager økonomiske eksperter endelig, at havvind heller ikke ser særligt lovende ud.

Gael de-Bray er analytiker for Deutsche Bank, som selv har kæmpet med økonomien. Han frygter nu stigende omkostninger og en række andre problemer med havvind.

– As we feared, in addition to the onshore quality issues, [Siemens Energy] expects higher product costs and further challenges in the ramp up process in offshore, which led to additional charges of €600m.

Dette problem påvirker ikke kun Siemens, men også alle konkurrenter. Dette inkluderer naturligvis vores egne genier i regeringen, som ikke kan prale af havvind langt nok op i skyerne, mens omkostningerne fortsætter med at stige. Skatteydere og elkunder får regningen.

Vindindustrien i Storbritannien er stort set subsidieret gennem «contracts for difference» (CfD), som garanterede producenterne en pris for den energi, der ville gøre vindkraft rentabel. Men siden renter, energipriser og anden inflation er eksploderet, er CfD blevet et rent tabsgivende projekt for leverandører.

Det bekræfter Ana Musat, direktør for industrikoncernen RenewableUK.

– The economic circumstances are quite difficult across the board, we’ve seen really high inflation, we’ve seen interest rates going up. And if you’re in a capital intensive industry, like this one, those will impact you immediately.

Med rentestigningerne og inflationen er det helt urealistisk at forvente, at virksomhederne vil kunne levere under de nuværende forhold, slutter Musat.

Udfordringerne ligger forude for vindkraftindustrien, ligesom Document og især Kent Andersen har forudsagt i årevis. Men Støre & co. vælger bare at køre videre, direkte mod en garanteret økonomisk katastrofe. Selv under annonceringen af ​​idiotprojektet på Melkøya forsøgte Støre at give Putin skylden.

Som om det er russerne, der tvinger Norge til at rasere en hel del af landet og samle milliarder af kroner ind i et projekt, der vil skade norske husholdninger og erhvervsliv i nord, uden at der er grundlag for at sige, at det vil have nogen effekt. om de globale klimaudledninger.

Siemens Energy har taget hele Siemens Gamesa under revision, på trods af at det for nylig har taget fuld kontrol.

Christian Bruch er administrerende direktør. for Siemens Energy. Han siger, at de holder alle muligheder åbne, og det inkluderer salg af dele af virksomheden.

Men Bruch er stadig optimist, utroligt nok.

– We believe more than ever in the potential of wind power.

Investorer kan håbe, at dette er mere end blot en pinlig brise.

Kommentarfeltet under artiklen i The Telegraph er næsten udelukkende kritisk over for vanviddet omkring vindkraft. Jeg lader Mr Lush afslutte:

– Brilliant plan…

– Devised by crooks, implemented by charlatans, approved by imbecile politicians.

ANNONSE