Kunstbilde

Pieter Paul Rubens (1577–1640),
Olje på lerret, 394 x 295 cm, Louvre, Paris.

Louvres titel: L’Instruction de la reine.

Dette bildet er en del av en serie som lovpriser Maria de’ Medici (1575-1642) som i 1600 ble gift med den franske kong Henri IV (1553-1610). Han regjerte fra 1589 til han ble myrdet i 1610. Disse bildene har fått en egen sal, Galerie Médicis i Louvre.

Den unge dame ser ut til å ha fått ytterst kompetente lærerkrefter, Apollon med en viola da gamba, Minerva med hjelmen, og over det hele svever Merkur med sine tradisjonelle attributter.

De tre avkledde damer til høyre ser ut til å være de tre gratier, som sies å ha båret navnene Eufrosyne, Aglaia og Thalia, og som representerte henholdsvis ungdom, latter og eleganse. Man noterer at disse tre ikke er av den velfødde typen, som Rubens ellers eksellerte i.

ANNONSE

Gratien ytterst til venstre av de tre er den eneste personen i bildet som ser rett på betrakteren. Modellen kan ikke være Helene Fourment (1614–1673), som Rubens ble gift med i 1630, da hun bare var 16 år gammel.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria

Læs også