Kommentar

Tirsdag i sidste uge vedtog et enigt byråd i San Francisco en plan, der skal give hver af byens anslået 45.000 sorte en ”erstatning” for gamle dages slaveri på $5 millioner. Dertil kommer, at de hver skal have al gæld eftergivet, sikres en årsløn på $100.000 i 250 år (altså også efter, de er døde) samt retten til at købe et eller flere huse for én dollar.

Det anslås, at planen vil koste byen $200 milliarder, og at hver ikke-sort familie skal af med $600.000.

San Francisco står i forvejen over for et forventet budgetunderskud på $22,5 milliarder.

Californiens rabiate demokratiske venstrefløj lægger nu pres på statens demokratiske guvernør, Gavin Newsom, for at få ham til at gennemføre en lignende ”erstatning” på $360.000 til hver af statens 1,8 millioner sorte. Det vil koste $640 milliarder. Hvis guvernøren ikke kan få Californiens lovgivende forsamling til at vedtage planen, kræver erstatningsfortalerne, at Newsom gennemfører den ved et dekret.

Interessant nok har Californien, der blev optaget i den amerikanske union i 1850, aldrig haft slaveri, men det gør ingen forskel for erstatningsforkæmperne, som hævder, at alle sorte lider under noget, som de kalder et ”genetisk traume” som følge af gamle dages slaveri og efterfølgende forskelsbehandling.

ANNONSE

Også præsident Biden er under pres for at gennemføre en lignende erstatningsordning for alle USA’s sorte.

Flere har spurgt, om der ikke også skal falde erstatninger til efterkommere af familiemedlemmer, som under borgerkrigen ofrede livet for at komme slaveriet til livs. Dem var der 360.000 af. Og hvad med adskillige andre grupper, som fra tid til anden har været udsat for diskrimination – indianere, italienere, irere, jøder m.fl.?

En så omfattende erstatningsplan, som de rabiate demokrater slår til lyd for, bliver naturligvis ikke realiseret alene af økonomiske grunde, men så måske en noget billigere udgave, som under alle omstændigheder vil bære ved til de racemodsætninger, som det demokratiske parti har arbejdet på at fremme, siden Biden rykkede ind i Det Hvide Hus. ”Del og hersk”, sagde de gamle romere, og det har demokraterne taget ved lære af.

Det forekommer usandsynligt, at Biden vil vove foreslå en føderal erstatningsplan, som 80 pct. af vælgerne skulle bidrage til, men man kan udmærket forestille sig, at enkelte demokratisk-styrede byer og stater vil efterkomme erstatningsfortalernes krav.

Det vil i så fald medføre en massiv udvandring af indbyggere, som hellere vil bo i stater, hvor de slipper for at skulle betale for fortidige begivenheder, som de hverken har lod eller del i.

Hvis erstatningshysteriet får lov at rulle videre, vil det med sikkerhed bidrage til yderlige at forstærke skellene mellem to amerikanske nationer – ”de røde” (republikanerne) og ”de blå” (demokraterne). Det begynder at ligne optakten til en ny borgerkrig.

ANNONSE