Kommentar

En særlig task force, som Californiens guvernør, Gavin Newsom, nedsatte for to år siden med henblik på at foreslå erstatninger til statens sorte, kunne lørdag præsentere sit forslag. Det lyder på 1,2 millioner dollars (DKK 8,6 millioner) til hver sort indbygger, hvis de opfylder visse kriterier, f.eks. hvor længe de har boet i Californien. Erstatningerne er tænkt som godtgørelse for tidligere tiders slaveri og forskelsbehandling. Interessant nok har Californien aldrig været en slavestat, og som kritikere af forslaget har påpeget, er det uretfærdigt at pålægge nulevende økonomiske byrder for forbrydelser, som de hverken har lod eller del i.

Ifølge beregninger vil erstatningerne til statens 1,8 millioner sorte beløbe sig til 640 milliarder dollars – over det dobbelte af Californiens budget. Staten har i forvejen nogle af USA’s hårdeste skatter, og alligevel er der udsigt til et budgetunderskud på op mod 30 milliarder dollars i det kommende finansår.

Hundredtusinder af de plagede skatteydere forlader Californien og rejser til stater, hvor de kan beholde væsentligt flere af deres egne penge. Det samme gør en del virksomheder, som bl.a. er trætte af statens bølge af kriminalitet, butikstyverier, stofmisbrug og hjemløshed, som Gavin Newsom intet gør for at komme til livs.

ANNONSE

Newsom har nemlig travlt med at rejse rundt i USA for at gøre hoserne grønne som demokratisk præsidentkandidat for det tilfælde, at Joe Biden omsider bliver kørt bort til et plejehjem for demente.

Newsoms politiske program er fri abort indtil fødselstidspunktet, agitation for kønsskifte og LBTQ+, men først og fremmest had til Donald Trump og dem, der støtter ham. Det sælger mange billetter i Californien, hvis flertal elsker guvernøren og stemmer på ham, uanset hvad han foretager sig eller undlader at foretage sig. Trump-hadet er nemlig så udbredt i de amerikanske kyststater ud mod både Atlanterhavet og Stillehavet, at vælgerne hellere ser USA gå neden om og hjem end finde sig i, at Trump igen bliver præsident.

Erstatningsforslaget bliver naturligvis aldrig realiseret, fordi det ville ruinere Californien og udløse en masseflugt. Som lederen af det republikanske parti i San Francisco, John Dennis, forklarer til Fox News Digital, ved Newsom, at statens højesteret vil omstøde en sådan lov, hvis den skulle blive vedtaget af Californiens lovgivende forsamling. Og da højesteret domineres af dommere, som er udnævnt af Trump, vil Newsom kunne hævde, at erstatningerne ikke blev til noget på grund af Trumps ondskab.

Det må være let at være politiker i et land, hvor alt drejer sig én person, som alle kan samles om at hade. Ligeså let som at være journalist i Danmark, hvor USA-dækningen også indskrænker sig til regelmæssige hadeseancer mod den ulyksalige eks-præsident.

ANNONSE