Nyt

Tusindvis af franskmænd er flyttet til Portugal. Pensionister nyder godt af en fordelagtig skatteordning – og flygter fra et land, der er blevet “ubeboeligt”, “voldeligt” og “dekadent”, skriver Le Monde.

2,5 millioner udvandrede franskmænd

Officielt boede 1.614.772 franskmænd i udlandet pr 1. januar 2022 – men myndighederne anslår tallet til omkring 2,5 millioner, fordi ikke alle emigranter identificerer sig som emigranter, mens fleksibel europæisk mobilitet ikke altid gør det nødvendigt at registrere deres bevægelser. Velhavende franskmænd kan godt lide at beholde deres bopæl i Frankrig og dele deres tid mellem de to lande uden at registrere en flytning.

Officielt er mere end 120.000 pensionister flyttet til Portugal, og Le Monde har mødt nogle af dem.

Som min barndoms Frankrig

– Livet her er roligt og uden aggression, ligesom i min barndoms Frankrig, siger en fransk pensionist til Le Monde.

Andre peger mere direkte på de problemer, der fik dem til at flytte:

– Der er en ulidelig etnisk uoverensstemmelse i Frankrig. Vi har ukontrolleret immigration, og landet er blevet lige så voldeligt som Brasilien, ifølge en pensioneret ingeniør.

Frankrig vi elskede. Civiliseret og velstående

I Portugal finder franskmændene det Frankrig, de kendte i 50’erne, 60’erne og 70’erne:

– Det Frankrig vi elskede. Et idealiseret Frankrig de beskriver som civiliseret, velstående, hårdtarbejdende, med respekt for autoriteter, uden sikkerhedsproblemer, hvidt.

Socialsikringsbedrageri, forfald, svig og familiesammenføring

Ikke det Frankrig med sine 35 timers arbejdsuge, velfærdssvindel, bedrageri og familiesammenføring. De genkender ikke længere dette Frankrig og finder det “faldet”. Nogle af dem vil ikke sætte deres fod der igen. Skulle det være, er det for at se familien, men i mindst muligt omfang, skriver Le Monde.

Le Monde siger, at strømmen til Portugal formentlig ikke stopper med det første – og det er ikke kun de velhavende, der flygter.

Christine, en husholderske fra Marseille, ønsker at tilbringe sine sidste år i fred:

– Mit liv er i Frankrig. Men med stigende usikkerhed og ukontrolleret immigration vil jeg afslutte livet i et land, hvor jeg er sikker på, at jeg får være i fred.

Kan ikke holde ud at se, hvordan landet ændrer sig

Myriam, en blomsterhandler i Compiégnois, siger det samme:

– Jeg orker ikke længere at se, hvordan vores land ændrer sig. Vi er ikke længere hjemme her. Jeg har venner, der har slået sig ned i Cascais uden for Lissabon, og jeg har ikke fået andet end gode beskeder fra dem. De har ret i, at vi lige så godt kan blive gamle andre steder, hvor vi kan være i fred.

En undersøgelse udført af Elabe Institute i december sidste år for tv-selskabet BFMTV viste, at 68 procent af franskmændene ikke længere føler sig trygge i landet – en stigning på fem procentpoint alene i det sidste år.

ANNONSE

Sikkerhed og livskvalitet i Portugal

Behovet for sikkerhed kan dækkes ved at emigrere til lande med en mere konservativ immigrationspolitik. Portugals immigrationspolitik adskiller sig ikke væsentligt fra andre vesteuropæiske lande, undtagen på ét område: Velfærdsydelserne er langt fra så generøse som længere nordpå i Europa. Derudover er både sikkerhed og livskvalitet højere i Portugal end i Frankrig:

På Livskvalitetsindekset 2022 er Portugal nummer tyve, mens Frankrig ligger på en 26. plads. På Safety Index 2022 ligger Portugal på en hæderlig 31. plads med Norge på 38. pladsen – og Frankrig på 96. pladsen, lige foran Botswana og Kasakhstan, men et par point efter lande som Irak, Sverige og Etiopien.

 

ANNONSE