Kommentar

Jøderne føler sig ikke sikre i Europa og forlader kontinentet i store tal. Af dem, der er tilbage, siger næsten 40 procent, at de overvejer at flytte. EU-Kommissionens næstformand Margaritis Schinas kalder det en skam:

– Data viser, at 38 procent af Europas jøder overvejer at flytte, fordi de ikke føler sig trygge her. Dette er en skam, og det er hver enkelt EU-stats ansvar at beskytte sine jødiske borgere.

Tusindårige jødiske samfund udslettes

Det er ikke kun europæiske jøder, der søger væk. Fremkomsten af arabisk nationalisme i Mellemøsten og Nordafrika i det 20. århundrede har udslettet tusindårige samfund.

I 1948 var der 80.000 jøder i Egypten. I dag er der færre end hundrede tilbage, og de er alle ældre mennesker med begrænset levetid. Siden den arabiske erobring i 640 e.Kr. har egyptiske jøder været mere eller mindre konstant forfulgt, men de har også oplevet perioder med relativ tolerance, noget som der henvises til, når samtalen drejer sig om “fredens religion”.

Fra 88 til ni procent på 140 år

I 1945 var der 850.000 jøder i Mellemøsten og Nordafrika. Jødiske samfund, der havde blomstret i Egypten, Syrien, Libanon, Jordan, Irak, Algeriet, Tunesien, Marokko og Yemen i 2000 år, eksisterer ikke længere. Deres synagoger, kulturcentre og historiske mindesmærker er i høj grad blevet vandaliseret og ødelagt.

ANNONSE

Nu er det Europas jøder, der kommer. I 1880 boede 88 procent af verdens jøder i Europa. I 1945 var denne andel faldet til 35 procent, og Holocaust er en faktor i dette tal. I 1970 var det 26 procent, og i 2020 er det ni procent.

Ekkoet af tidligere tiders had genlyder i Europa

Overrabbiner Binyomin Jacobs ser sine børn tage afsted. Fem af hans syv børn har forladt hjemlandet Holland, hvor familien har boet i generationer, og er flyttet til Israel.

Vi hører ekkoet af tidligere tiders had genlyde i Europa og ønsker ikke, at vores børn skal bo her. Selvfølgelig ville jeg gerne have alle mine børn tæt på mig, men hvorfor skulle de bo i et land, hvor antisemitismen blomstrer? spørger Jacobs i The Times of Israel.

Denne folkevandring lægger et stort pres på staten Israel og får israelske statsborgere til at lede efter alternative destinationer.

Ser mod Portugal

Sidste år modtog Portugal 37 procent flere ansøgninger om statsborgerskab end året før. Næsten en tredjedel af ansøgningerne, 20.975 ud af 64.040, kom fra Israel, og stort set alle blev godkendt. Der kom altså flere fra Israel end fra Brasilien, hvorfra der kom 18.591 ansøgninger. Dette til trods for Brasiliens stærke sproglige og kulturelle bånd til Portugal.

Der kommer også store mængder jøder fra Frankrig og andre lande inden for Schengen-samarbejdet til Portugal. Ikke alle af disse registrerer formel flytning og finder dermed ikke vej til officielle statistikker.

I perioden 2015 til 2021 har Portugal bevilget mere end 54.000 statsborgerskaber til sefardiske jøder:

90 000 etterkommere av fordrevne jøder tilbake i Spania og Portugal

 

ANNONSE