Kopierede/fra hoften

Siden Vladimir Putin i sidste uge gav ordre til massemobilisering af foreløbigt 300.000 reservister, som skal indsættes i krigen mod Ukraine, er mange russere i den værnepligtige alder flygtet. Ifølge de georgiske myndigheder ankommer 10.000 dagligt til landet, og andre af Ruslands naboer mod syd og øst melder om lignende masseflugt. Enkelte rapporter anslår, at en kvart million har forladt Putins rige.

Der er delte meninger om, hvem der bærer skylden for krigen, og hvem der har retten på sin side. En del har argumenteret med, at Ukraine med vestlig hjælp har angrebet Rusland, og at Putin derfor fører forsvarskrig, ligesom Stalin gjorde efter Hitlers overfald i 1941.

Hvis det skulle være tilfældet denne gang, er masseflugten uforståelig. Hvorfor kan så mange russere i den våbenføre alder ikke indse, at deres land er under angreb, og at det er deres pligt at forsvare det? Det kan næsten kun skyldes, at de ikke tror på Putins propaganda, for når Rusland bliver invaderet, plejer befolkningen at sætte sig til modværge med alle midler, som vi i nyere tid har set i forbindelse med invasioner foranstaltet af den svenske konge Karl 12., Napoleon og Hitler. Russerne plejer at kæmpe for deres land – uanset hvad de måtte mene om landets regering.

ANNONSE

Men denne gang kniber det med patriotismen. Tydeligvis fordi mange russere ikke betragter Ukraine-krigen som patriotisk, men som noget de ikke vil lægge kanonføde til.

Det må give Putins danske venner noget at tænke over.

ANNONSE