Nyt

Når CIA-chef William Burns offentligt påpeger at China er Putins tavse partner i krigen i Ukraine, bliver det lagt mærke til. CIA-chefen siger ikke noget sådan uden at have tænkt over konsekvenserne og klareret udtalelsen.

Direktøren for CIA sagde, at Kina er ‘en tavs partner’, når det kommer til den russiske præsident Vladimir Putin’s’ aggression’ i Ukraine.

William Burns talte direkte fra leveren torsdag, og advarede om, at Kina udgjorde den ‘største udfordring’ og ‘dybeste test’, som agenturet nogensinde har været nødt til at håndtere, da han markerede sit første år med ansvar for agenturet med en tale på Georgia Institute of Technology torsdag.

Burns fremhævede den ‘umiddelbare trussel fra fornyet russisk aggression mod Ukraine’ og det ‘langsigtede problem fra Kinas ambitiøse lederskab’ og erklærede det for at være ‘den vigtigste geopolitiske udfordring’ i det 21. århundrede.’

ANNONSE

Burns taler som Trump og MAGA. Det er helt andre toner, end Biden-regimet har sendt. Vi kan være vidne til en ændring i USA’s udenrigspolitik.

Ukraine er ved at blive et skillevand.

Biden har kaldt Kina for en konkurrent. Burns siger, at det er en modstander, der forsøger at overhale USA på alle områder.
‘En tavs partner i Putins aggression, Xi Jinpings Kina er vores største udfordring, på mange måder den mest dybtgående test, CIA nogensinde har stået over for, ‘ sagde Burns, da han kaldte Kina for en ‘formidabel konkurrent, der hverken mangler ambitioner eller kapacitet’.
“De søger at overhale os på bogstaveligt talt alle områder, fra økonomisk styrke til militær magt og fra rummet til cyberspace,” og tilføjer, at Kina er “opsat” på at erstatte USA som “den fremtrædende magt i Indo-Stillehavet.”
“Som efterretningstjeneste har vi aldrig haft at gøre med en modstander med større rækkevidde på flere områder,” sagde Burns.

 

– Den mest alvorlige trussel, USA nogensinde har stået over for. Dette er Trump- snak.

-Et fjendtligt Kina og et aggressivt og revisionistisk Rusland. CIA skal starte helt fra bunden, siger Burns.
“Det er en mere kompliceret og omstridt verden, der byder på fremkomsten af et stadigt mere modstandsdygtigt Kina og et stridslystent og revisionistisk Rusland,” sagde Burns i et udskrift set af Fox News. .

Burns sagde, at agenturet bliver nødt til at genskabe sig selv for at kunne konkurrere med succes i denne nye tidsalder.

Advarsel

Amerikanerne opfatter tegn på aggression mod Ukraine så tidlig som november og Biden bad Burns tage til Moskva og advare Putin. Burns er tidligere ambassadør til Moskva.
Burns afslørede også, hvordan CIA var i stand til at finde ud af planerne for Ukraines invasion allerede sidste efterår.

‘I november bad præsident Biden mig om at rejse til Rusland for direkte til Putin og flere af hans nærmeste rådgivere at fortælle dybden af vores bekymring over hans planlægning af krig og konsekvenserne for Rusland af at forsøge at eksekvere den plan.
“Selvom det endnu ikke så ud til, at han havde truffet en uigenkaldelig beslutning om at invadere Ukraine, lænede Putin sig fast i den retning, tilsyneladende overbevist om, at det vindue var ved at lukke til at ændre Ukraines orientering,” sagde Burns og bemærkede, at han “så ud til at være overbevist om, at vinteren bød på et gunstigt udgangspunkt.’

Burns afslørede, at han i starten af invasionen ikke havde store forhåbninger til den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy eller den ukrainske modstand, men både han og Putin det var blevet ”bevist at de tog fejl”.

Burns siger at der blev truffet en afgørelse om at dele efterretninger både mellem allierede og offentligheden, for at tage brodden af russisk propaganda og at styrke moralen.

“Som allierede ledere og kolleger har understreget direkte på mine rejser til Europa, hjalp troværdigheden af den amerikanske efterretningstjeneste med til at cementere alliancens solidaritet efter præsident Bidens anvisning,” og Burns sagde yderligere, at USA også havde “taget hidtil usete skridt til at afklassificere efterretninger og bruge dem offentligt for at foregribe falske fortællinger og false flag-operationer, som Putin har brugt så ofte i fortiden.’
‘Ved at være åbne over nogle af vores hemmeligheder gjorde, vi det sværere for Putin at sløre sandheden om hans uprovokerede og ondskabsfulde aggression. Disse beslutninger kan aldrig tages let på grund af vigtigheden af at beskytte kilder og metoder, men i dette tilfælde har de ydet et afgørende bidrag til en vellykket helhedsstrategi for regeringen.’

Burns sagde, at ændringen af tilgangen var anderledes end, hvordan agenturet havde fungeret i fortiden og var tegn på “behovet for nytænkning og ny taktik i denne nye og krævende æra for efterretninger.”

CIA director calls China’s Xi Jinping ‘a silent partner’ to Putin’s warmongering in Ukraine: Reveals how agency has changed tactics in sharing intel on Russia with Kyiv

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE