Nyt

Den tyske premierminister Olaf Scholz vil afskaffe vetoretten i EU. Alle vigtige beslutninger kræver enstemmighed. Det bremser processen på en række områder og bør afskaffes, mener Scholz og kalder det “modernisering”. Der er i øjeblikket tre kandidatlande, der afventer godkendelse.

For at det kan ske, skal EU modernisere strukturerne og processerne for beslutningstagning. Det vil ikke være muligt at beslutte alt, hvad der skal besluttes enstemmigt i dag, med enstemmighed i fremtiden, siger Scholz.

Scholz argumenterer bureaukratisk. Afskaffelse af vetoretten vil ændre EU og øge både tempoet i udvidelsen og integrationen. Ungarn og Polen vil ikke længere være i stand til at blokere for beslutninger, de er imod. Der kan ske en byrdefordeling af migranter, uden at disse lande kan protestere, så de vil også demografisk ligne Vesteuropa.

ANNONSE

Scholz har travlt. Han vil bruge det momentum, krigen har skabt til at accelerere:

Han fortæller, at han vil fremlægge forslag om dette på EU-topmødet den 23. og 24. juni.

Lederne af de 27 medlemslande vil derefter overveje ansøgningerne om medlemskab fra Ukraine, Georgien og Moldova. Dette sker en uge efter, at EU-Kommissionen anbefalede, at Ukraine og Moldova fik kandidatstatus.

Hvis et land skal godkendes som kandidatmedlem, kræver det også enstemmighed. Scholz siger således, at han vil have Ukraine, Georgien og Moldova med i EU. Plottet sætter trioen Macron, Draghi og Scholz’ tur til Kiev i denne uge i et andet lys.

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet