Tavle

Det gik hurtigere, end mange havde troet. Men Ungarn vendte om, og nu er EU blevet enige om en støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraine.

Ungarns premierminister Viktor Orban havde indtil nu nedlagt veto mod EU’s foreslåede støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraine.

Det har affødt reaktioner fra de fleste andre EU-lande, og emnet blev derfor taget op på et ekstraordinært topmøde torsdag.

Der var inden møde stor spænding knyttet til hvilke bestemmelse Orban ville tage. På forhånd har han flere gange udtalt, at Ungarn ville fastholde vetoretten, som de gjorde på topmødet i december.

NTB – Bibiana Piene beretter om sagen.

Men Orban valgte at give sin støtte til pakken, så nu er den vedtaget.

– Tager ansvar

Kun en time ind i mødet, offentliggjorde EU-præsident Charles Michel aftalen.

– Alle 27 ledere er blevet enige om en støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraine. Dette sikrer langsigtet og forudsigelig bistand til Ukraine. EU tager lederskab og ansvar i sin støtte til Ukraine. Vi ved, hvad der er på spil, skriver Michel på X.

Han fortæller videre, at dette sikrer en stabil og langsigtet støtte til Ukraine, et land, som er i en økonomisk meget presset situation på grund af invasionen fra Rusland.

Støttepakken består af 17 milliarder euro i bistand og 33 milliarder euro i lån fordelt over en fireårig periode.

Årlig debat, men Orban er fastlåst

I afgørelsen fremgår det, at støttepakken skal til årlig debat.

– På grundlag af en årlig rapport om implementeringen af ​​Ukraine-faciliteten, vil Det Europæiske Råd hvert år afholde en debat om implementeringen, med henblik på, at give vejledning, hedder det.

– Om nødvendigt vil Det Europæiske Råd om to år opfordre Kommissionen til, at fremlægge et udkast til revision i forbindelse med den nye, flerårige finansielle ramme, hedder det videre.

EU-talsmænd sagde til journalister i Bruxelles, at dette tydeligvis ikke betyder, at Ungarn kan nedlægge veto igen om et år. Men at det betyder, at et land kan foreslå ændringer. I så fald skal alle EU-lande stå bag.

Forsikring for Ungarn

Orban vil således i praksis ikke have mulighed for at skrotte pakken, hvis han skulle ønske det senere.

Det store spørgsmål blandt journalister i Bruxelles er, hvad Orban har fået til gengæld for vendingen.

Efter NTB’s forståelse skulle han have modtaget forsikringer om, at så snart Ungarn opfylder kravene til de midler, der stadig indefryses af EU-Kommissionen, vil midlerne blive frigivet.

Det drejer sig om i alt 21 milliarder euro i bistand til Ungarn. Især Ungarn er blandt de lande, der er store netto “ydelsesmodtagere” i EU-systemet, og de fleste mener, at landet ikke har nogen særlig interesse i større konflikter med de nationer, der bevilger de penge, landet er ret afhængigt af.

ANNONSE

Zelenskyj tilfreds med beslutningen

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj er naturligvis lettet, og var hurtig til at rose EU for at have vedtaget støttepakken.

– Det er meget vigtigt, at denne beslutning blev truffet af alle EU’s 27 ledere, hvilket igen viser stærkt sammenhold i EU, siger Zelenskyj i en erklæring på sociale medier ifølge AFP.

Støttepakken vil styrke den langsigtede økonomiske og finansielle stabilitet i Ukraine, fastslår han.

Uden støtten fra EU ville Ukraines statskasse være næsten tom i marts, uden penge til at betale løn til blandt andet lærere og sygeplejersker og andre offentligt ansatte.

EU-pakken er blevet endnu vigtigere, da Republikanere i USA har stoppet godkendelsen af ​​nye hjælpepakker til Ukraine. Det er uklart, hvad der vil ske med den amerikanske støtte fremover.

Zelenskyj skal efter planen tale til EU-topmødet på skærmen senere torsdag.

Document bragte denne sag tidligere torsdag som en kort nyhedsmeddelelse.

 

Bestil fra Document i dag:

Køb “Dumhedens anatomi” af Olavus Norvegicus! Køb e-bogen her.

Køb flere gode bøger fra Document!

Husk at støtte Dokument:

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden