Kommentar

Det polske udenrigsministerium oplyste for et par dage siden, at Polen ville styrke Ukraines flyvevåben ved at donere Ukraine alle Polens sovjetisk producerede MIG-29 kampfly – i alt 28. Polen opfordrede samtidig andre østeuropæiske lande til også at afgive deres MIG-fly til Ukraine.

USA´s udenrigsminister Blinken fortalte i den forbindelse, at USA ville erstatte de fly, der går tabt, med nye amerikanske kampfly. USA var altså involveret i sagen og stod bag det polske initiativ, som var en imødekommelse af den ukrainske regerings ønske om at få tilført disse kampfly, som er magen til dem, det ukrainske luftvåben allerede selv er i besiddelse af. Ukrainske piloter ville uden videre kunne sætte sig ved rorpinden og betjene de sovjetisk producerede fly uden forudgående oplæring.

Men præsident Bidens regering er i splid med sig selv. Udenrigsminister Blinkens løfte blev kort tid senere dementeret af USA´s forsvarsministerium, hvis talsmand erklærede, at det ikke kommer på tale med amerikansk bistand til at sende polske kampfly til Ukraine.

ANNONSE

Før det russiske angreb forklarede præsident Biden, at Ukraine ikke kunne blive medlem af NATO på grund af problemer med demokratiet i Ukraine og andre ting, som han ikke nærmere præciserede. Få dage senere sagde vicepræsident Kamala Harris, der er fuldkommen blank mht. international politik, at USA støttede Ukraines ønske om at blive medlem af NATO. Hvem kan have tillid til en så vankelmodig regering?

Ukraine er ikke medlem af NATO, men ønsker desperat våben fra NATO´s medlemslande til at forsvare sig mod det ødelæggende russiske angreb. USA har forsikret om, at der kontinuerligt tilgår Ukraine amerikanske våben, herunder anti-fly missiler, men USA vil altså ikke bidrage til en styrkelse af Ukraines flyvevåben. Det forekommer ulogisk.

USA og NATO vil heller ikke være med til at erklære Ukraines luftrum for en flyveforbudszone. Det skyldes frygt for Ruslands reaktion på et sådant skridt. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad Ruslands reaktion kunne indebære, men der er altså reelt tale om, at verdens stærkeste militæralliance bøjer sig for en aggressors overfald på en alliancefri stat, der er medlem af FN.

Det er i øvrigt lykkedes Ukraine at tilføje det russiske luftvåben betydelige tab, omkring 40 kampfly og 80 kamphelikoptere skal være blevet tilintetgjort. Men det ukrainske luftvåben har mistet flere af sine egne MIG-kampfly, selv om Ukraine stadig har et fungerende luftvåben. Rusland har altså ikke kunnet opnå totalt luftherredømme.

– Det er himlen, som er vort ømme punkt, har Ukraines forsvarsminister erklæret. Ukraine har hverken tilstrækkeligt med fly eller jord-til-luft missiler til at forsvare både civilbefolkningen og egne militære styrker. De ukrainske civile tab er omfattende, fordi de russiske angribere anvender både fly og missiler mod civile bygninger, herunder hospitaler.

P.S. NATO´s såkaldte ”musketered” omtales hele tiden i medierne som en automatisk garanti for andre NATO-medlemmers militære støtte, hvis et NATO-land bliver angrebet. Men det er ikke rigtigt. Ved et angreb på en NATO-stat har de øvrige NATO-medlemmer kun forpligtet sig til at rådslå om, hvordan man bedst imødegår en sådan aggression.

 

Af Bent Jensen

 

ANNONSE