Kommentar

Det siges fra flere sider, at krigen i Ukraine har afsløret Ruslands militære svaghed, men der er stort set tavshed om den samtidige afsløring af USA/NATOs fatale svaghed. Det fremkaldte forleden bifald og hos nogle kommentatorer lovprisning af USA´s nuværende politiske leder og militære øverstkommanderende Joseph Biden, fordi han i Polen udtalte, at NATO vil forsvare hver tomme af NATO-staternes territorium.

Men det vidste vi jo godt, det er jo hele meningen med den vestlige forsvarsorganisation, selv om der ikke, som mange fejlagtigt tror, er nogen garanti for, at det vil blive et militært forsvar. Det var den grundlæggende realitet under hele Den Kolde Krig. Det var også grundlaget for Danmarks sikkerhed – Danmark, som ikke selv havde vilje til at opstille et troværdigt forsvar.

Biden sagde imidlertid andre ting, som ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed. Han fortalte amerikanske soldater i Polen, at de ville få bemærkelsesværdige ting at se i Ukraine, “når I er der” – nemlig ”kvinder, unge mennesker stående foran en forbandet [russisk] kampvogn, mens de bare siger: Jeg går ikke væk. Jeg bliver stående. De er utrolige.” (“And you’re gonna see when you’re there, suh- suh- some of you have been there, you’re gonna see, you’re gonna see women, young people standin’, standin’ in the middle, in the front of a damn tank, just sayin’ ‘I’m not leavin’. I’m holdin’ my ground´. They’re incredible.’”

ANNONSE

Manden er jo komplet rundt på gulvet. Både før og efter Rusland angreb, sagde han, at amerikanske styrker ikke skulle til Ukraine. De skulle styrke USA´s allierede i Østeuropa. (“Our forces are not going to Europe to fight in Ukraine, but to defend our NATO allies and reassure those allies in the East.”) Den forvirrede præsident har en vicepræsident, Kamala Harris, som for nylig også var i Polen, hvor hun stod og storgrinede på en pressekonference om de mange millioner ukrainske flygtninge. Hun er også forvirret, bare på en anden måde. Det fremgik af en udtalelse, at hun troede, at Ukraine var medlem af NATO!

Dette uduelige par i spidsen for USA viser det amerikanske politiske establishments dybe forfald. Men det er værre endnu, for Biden har også udtrykkeligt modsat sig, at Ukraine får leveret forskellige våbentyper, som Ukraines regering desperat mangler til bl.a. at forsvare sig mod de russiske luftbombardementer. Han har fået gennemtrumfet, at selv gamle sovjetiske kampfly, som står uvirksomme i Polen, Ungarn og andre tidligere Warszawapagt-stater, skal blive stående, selv om bl.a. Polen er villig til at afstå disse fly til Ukraine. Kampvogne, som også er vitale for Ukraines forsvarskamp, må heller ikke leveres, selv om de også er vitale for Ukraine.

ANNONSE

Mest læst