Kopierede/fra hoften

Noget af det mest interessante ved de sanktioner, som præsident Biden annoncerede i går, var, at de ikke omfattede Ruslands energieksport. Det er der en god grund til. De europæiske NATO-allierede vil ikke være med, fordi de har gjort sig afhængige af russisk energi.

Her tallene, som er offentliggjort af Statista.com.

De europæiske lande, der er mest afhængige af russisk naturgas er:

Nordmakedonien (100 pct.)
Finland (94 pct.)
Bulgarien (74 pct.)
Slovakiet (70 pct.)
Tyskland (49 pct.)
Italien (46 pct.)
Polen (40 pct.)
Frankrig (24 pct.).

Ser man på EU som helhed, var situationen i 2019, at 27 pct. af råolien, 41 pct. af naturgassen og 47 pct. af de faste brændstoffer (mest kul) kom fra Rusland.

Med andre ord vil Europa gå i stå, hvis man sanktionerer den russiske energieksport. Europa har gjort sig så afhængig af Putin, at han sidder med alle trumferne. NATO har ikke opdaget, at energipolitik er sikkerhedspolitik. Ej heller USA, som siden Biden kom til, har ladet sig styre af Greta Thunberg og demonteret sin energiproduktion.

ANNONSE

Den svenske lillepige sidder fortsat ved bordenen, for Biden har ikke bebudet, at han vil forsøge at gøre USA energiuafhængigt og i stand til at eksportere til de europæiske allierede, som landet kunne under Trump.

Vestens svaghed er selvskabt. I ro og mag har Putin kunnet opbygge sine økonomiske reserver og styrket sit militær, mens NATO sov. Nu har man travlt med sanktioner, som den russiske diktator for længst har polstret sig imod. Og som Kiron Skinner, der er sikkerhedsekspert ved Hoover Institution, i går bemærkede: Sanktioner er hverken en politik eller en strategi. En seriøs strategi ville være at øge de vestlige forsvarsbevillinger og gøre sig uafhængig af russiske råstoffer.

Men det synes ikke at være faldet de vestlige ledere ind.

ANNONSE