Kunstbilde

Postkort, 14 x 9 cm, produsert av N.Plimu i Paris, nett-auksjonert av Bidspirit i 2018.

Den kyrilliske påskrift øverst til venstre kan transkriberes som Odessa. Brodskaja Sinagoga.

Synagogen ble finansiert av jøder fra Brody i det nåværende Vest-Ukraina, og sto ferdig i 1863. Den var den største synagogen i de sørlige deler av tsarens rike, og særlig kjent for sine fremragende kantorer.

I 1920 ble alle Odessas synagoger konfiskert av Sovjet-myndighetene, og tatt i bruk til andre formål – noe som sannsynligvis førte til at de ikke ble ødelagt under den nazistiske okkupasjonen. Men tidens tenner gnager ubønnhørlig, og bygningen ble etter hvert falleferdig på grunn av manglende vedlikehold.

I 2016 ble synagogen levert tilbake til det jødiske samfunnet, restaurering er planlagt, og så snart den er ferdig vil Brodsky-synagogen tas i bruk av Chabad Lubavitch-forsamlingen

Et annet postkort med eksakt det samme bildet finnes her.

ANNONSE

Læs også

Læs også