Kommentar

Peter Bergen kommer med en ny bog om Osama bin Laden “The Rise and Fall of Osama bin Laden”, hvor vi får nye detaljer om bin Ladens familie og baggrund at vide. Faren havde mindst 20 koner og med dem fik han 54 børn.
Osama var søn af Allia Ghanem, som var bare 15 år da hun fødte ham i 1957. Koranen tillader en muslim at have fire koner samtidig. Osamas mor var mere som en frille, som man tager og forstøder når interessen er borte.
Da Osama var bare tre år, var det slut:

Osama, deres eneste barn, var 3 år gammel, da Mohammed smed hans mor til side. Allia, sagde hendes søn år senere, var “ikke en kone efter koranens forskrifter, men en konkubine.”

Hvilket slags indtryk har det efterladt på psyken til en treårig at moren, som selv bare var et barn, blev forstødt? Hvordan var det at konkurrere med 53 andre børn om opmærksomheden? Der kan næppe have været et særlig personligt forhold til faren.

Det er let at tænke sig at Osama havde et ønske om at overgå faren som en af de største entreprenører i Saudi-Arabien. Han kunne ikke gøre det økonomisk, men religiøst.

ANNONSE

Saudi-Arabien risikerer hele tiden at deres mest begavede, bedst fødte drenge tager arven efter grundlæggeren af waahabi-retningen op, for at rense den for urenheder og føre landet tilbage på den smalle sti. Kongedømmet er grundlagt på alliancen mellem de religiøse og kongen og det er kongedømmet som ejer Saudi-Arabien. Hvis de ikke forvalter arven rigtig står efterkommerne klar til at tage et opgør.

Osama markerede uenighed da kongedømmet inviterede amerikanerne ind for at drive Saddam ud af Kuwait. Det var realpolitik, men for Osama var det at tilkalde vantro for at forsvare helligt land, blasfemi.

Han kom ingen vegne med det og skulle realisere sine drømme udenlands. Først i Sudan, men senere som leder af udenlandskrigerne i Afghanistan. De vantro skulle ikke okkupere et islamisk land. Amerikanerne ville gerne påføre russerne et nederlag og udstyrede mujahedin med Stinger-raketter.

Russerne måtte trække sig ud. Nu er det amerikanerne som befinder sig i samme situation og man gør sig refleksioner over tiden som er gået.

Har dette tilbagetog været en slags revanche for Osama bin Laden?
Nogen vil opfatte det sådan. Manden som angreb Twin Towers vinder til sidst.
Så får det ikke hjælpe, om han blev skudt af amerikanerne. For mange muslimer var også dette et overgreb og drab.

Bin Laden bosatte sig i Abbottabad, hvor Pakistans fremmeste militærakademi ligger.
De, som behøvede at vide det, vidste at verdens mest eftersøgte terrorist boede lige i nærheden. Så dybt stak Pakistans taknemlighed og loyalitet til Vesten.

Loyal livvagt

Pakistan var ikke synderlig interesseret i at hjælpe amerikanerne med at finde bin Laden. Han var derfor godt beskyttet. Men tilfældigheder spiller ind.

Osama havde en livvagt, Ibrahim Saeed Ahmed. I 2004 havde amerikanerne opgivet at finde Osama i Tora Bora-bjergene. Intensiteten aftog. Det var så bin Laden gav sin livvagt 50.000 dollar til at bygge et hus til hans udvidede familie i Abbottabad.

Ibrahim gik på arbejde og satte købet af ejendommen på 50.000 dollars i sit eget navn og indrettede et hjem efter sin chefs specifikationer. Det tre-etagers hovedhus havde fire soveværelser på første sal og fire flere på anden, hver med eget badeværelse. Den øverste etage indeholdt et soveværelse, badeværelse, arbejdsværelse og terrasse til bin Ladens brug. I 2005 begyndte familiemedlemmer at flytte ind.
Ibrahim, der tilsyneladende ejede ejendommen, kom og gik regelmæssigt ligesom hans bror, Abrar, og deres koner og børn. Men de boede i et lille anneks, ikke i hovedbygningen.
Når Ibraham skulle kommunikere med omverdenen drog han ind til byen og ringede fra en telefonkiosk. Han og broren tog batterierne i mobilen ud, når de var hjemme.

Tørretøjet sladrede

I 2010 skete det, som kan ske med en som gemmer sig: Livvagten blev genkendt og den som genkendte ham var informant for amerikanerne.

Men i 2010 fik CIA et gennembrud: En pakistansk informant i den overfyldte by Peshawar opdagede en mand, der mentes at være Ibrahim, bin Ladens mangeårige livvagt.
I august 2010 førte Ibrahims hvide jeep CIA til ejendommens 18 fod høje mure med pigtråd. Stedet var fyldt op med bin Ladens tre koner, otte af hans yngste børn og fire børnebørn, herunder 2- og 3-årige babyer.
Da var i realiteten spillet over for bin Laden. Amerikanerne behøvede bare tid på å sirkle ham ind og være sikre. Vi får vide en detalje som er ny: Tørretøjet. Bin Ladens hengte ut tørretøjet til tørre på en snor og af den kunne man se at der boede langt flere mennesker der end livvagten og hans bror med familier. De var elleve til sammen, men her hang der tøj ude, som viste at det boede langt flere i huset.

De usynlige beboere skulle ifølge agenternes tørretøjsberegninger omfatte en voksen mand, flere voksne kvinder og mindst ni børn, hvilket passede perfekt til den polygame patriark, de søgte.
Hvorfor viste disse beboere sig ikke nogensinde udenfor huset. Hvorfor levede de som om de ikke eksisterede? De havde ikke engang telefon og internet, noget de utvivlsomt havde råd til.
Hvis nogen fatter interesse for mystiske huse vil forsigtighedsreglerne bekræfte at det er “noget” som ikke stemmer.
Alle andre lagde affald ud til afhentning. Men i det mystiske hus var der ingenting at hente. Der blev affaldet brændt.
Amerikanerne var derfor rimelig sikre på at målet befandt sig i huset da de sendte to helikoptere ind fra Afghanistan.
En person i Det Hvide Hus ville ikke aksjonere: Vicepræsident Joe Biden. Han har taget fejl på alle væsentlige udenrigspolitiske spørgsmål, sagde forsvarsminister Robert Gates en gang.

Polygami på den rette måde
Osama ville også leve polygamt på den rette måde, ikke som sin promiskuøse far. To af hans koner var akademisk uddannede.
De to ældre personer-Khairiah Sabar, 52, en from børnepsykolog, der havde forladt en veletableret karriere for at gifte sig med Osama, og Siham al-Sharif, 44, en digter, der havde en ph.d. i koransk grammatik – redigerede hans taler, finpudsede hans religiøse erklæringer og opmuntrede hans planer for global jihad.
Men også Osma tog efter sin far og tog sig en purung pige på bare 17 år som sin tredje kone: Amal fra Yemen.
Osama var optaget af at holde potensen ved lige.
“Han drak Avena, en sirup fremstillet af havre, der hævdes at have Viagra-lignende virkninger, og han spiste rigelige mængder oliven, som han mente gav lignende resultater,” skriver Bergen. “Han påførte også jævnligt ”Just for Men” farve til sit skæg.”
I sit eksil i Abbottabad farvede han skægget for at se ung ud.

2. maj 2011 var det forbi. Osama blev skudt, 54 år gammel. Liget blev sænket i havet på et ukendt sted efter at det var blevet gjort i stand og rituelt læst over af en imam.

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE

Mest læst

Jalving fyret fra JP

Jyllands-Pesten