Kommentar

Klokken er 10:30 onsdag den 4. november, og resultatet af gårsdagens amerikanske valg foreligger ikke, og måske varer det dage eller uger, før vi ved, hvem der bliver USA’s kommende præsident, og hvem der sidder på flertallet i Senatet og Repræsentanternes Hus.
I adskillige delstater er stemmeoptællingen ikke sluttet. Det gælder stater som Wisconsin, Michigan, Georgia, North Carolina, Nevada, Alaska og – mest afgørende – Pennsylvania. Her fører Donald Trump med ca. 56 pct. af stemmerne mod Joe Bidens 43 pct. Men kun 64 pct. af stemmerne er optalt.
I alt mangler 86 valgmandsstemmer at blive afgjort, og da der skal 270 til et flertal, kan begge præsidentkandidater ende med at vinde.
Ved senatsvalget står det 47/47, og der skal 51 til et flertal. I Repræsentanternes Hus fører demokraterne med 185 over republikanernes 178, men der skal 218 til et flertal.
Men én ting er optællingen, noget andet er, hvad der skal optælles.
Her er problemet, at USA ikke har ensartede valglove. De bestemmes i hver enkelt delstat, og det giver naturligvis anledning til trakasserier, fordi den ene part beskylder den anden for valgfusk, hvis der er tale om knebne flertal.
Værst står det til i Pennsylvania, som er afgørende, hvis Trump skal gøre sig håb om at vinde. Her kan man med rette kalde valgsystemet elastisk, da reglerne for godkendelse af stemmer er ugennemsigtige. Republikanerne har klaget over, at man åbenbart kan stemme, efter at valghandlingen formelt at sluttet, og at der – i modsætning til f.eks. danske valg – ikke er sikkerhed for, hvem der har stemt – eller eventuelt hvor mange gange.
Trump har besluttet at gå direkte til Højesteret i håb om at få klare linjer, og det er stærkt beklageligt, at han har fundet det nødvendigt. Uanset hvordan de ni højesteretsdommere voterer, vil det tabende parti anklage det vindende for at have stjålet valget. Med det resultat, at den vindende administration vil blive beskyldt for at være illegitim.
Det er for resten også, hvad demokraterne gennem snart fire år har anklaget Trumps regering for at være.
Vi må indstille os på mange års ballade.
ANNONSE

Læs også

USA er i opløsning -
Den amerikanske farce -
Lyset for enden af tunellen -
Er Trump en ny Hitler? -