Kommentar

Udenrigsministeren har netop meddelt, at dansk udenrigspolitik skal baseres på socialdemokratiske værdier, så som klimakampen, menneskerettigheder og demokrati. Ledetråden skal ikke være Danmarks økonomiske eller sikkerhedspolitiske interesser men andre landes – nemlig lande, hvor man  lader hånt om klimaet, menneskerettighederne og demokratiet. 

Få havde opdaget, at menneskerettigheder og demokrati var særlige socialdemokratiske eller danske opfindelser, men ingen vil betvivle, at det er smukt at ville udbrede dem til hele menneskeheden. Spørgsmålet er, om det er muligt i lyser at, at store dele af verden  – herunder det kinesiske regime –ikke er interesseret.

For nogle år siden besluttede Dansk Institut for Menneskerettigheder at undervise det kinesiske retsvæsen i retssikkerhed og menneskerettigheder og afsatte tre medarbejdere til opgaven. Dem har vi ikke hørt meget til den senere tid. Man må håbe, at de ikke er endt i et kinesisk fængsel.

ANNONSE

Trods godgørenhedens nedslående resultater er der grund til at rose Jeppe Kofod for at have prøvet at fremme andre værdier end Danmarks økonomiske interesser og sikkerhed. Altså med mindre man er tilhænger af danske arbejdspladser og danske borgeres sikkerhed. 

Kofods udenrigspolitiske doktrin vil til gengæld vække beundring i FN og EU, hvor han står til en fremtrædende og velbetalt stilling.

ANNONSE