Kunstbilde

Orest Adamovitsj Kiprenskij (1782-1836)
Olje på lerret, 63 x 54 cm, Tretjakov-galleriet. Moskva.

Aleksandr Sergejevitsj Pusjkin (1799-1837) regnes som en svært viktig dikter, både i russisk og i internasjonal sammenheng. Han kan betraktes som en av grunnleggerne av det moderne russiske skriftspråket.

Det er nok språkbarrieren, og oversettelsesvansker som har bevirket at det stort sett bare er russisk-kyndige som har første hånds kjennskap til Pusjkins diktning. Her i Vesten er han best kjent via de musikkverk han inspirerte russiske komponister til, spesielt flere operaer, som Glinkas Ruslan og Ljudmila, Mussorgskijs Boris Godunov, Tsjajkovskijs Eugen Onegin og Spar dame, Rimskij-Korsakovs Tsar Saltan og Mozart og Salieri, og Rakhmaninovs Aleko.

Kiprenskij var ellers en fremragende portrettør, og i Det russiske muséet i St. Petersburg finner vi dette portrettet (1833) av billedhuggeren Bertel Thorvaldsen (1770-1844).

ANNONSE

Læs også

Læs også