Nyt

Abba Kyari, stabschef for Nigerias præsident

Havde de vidst, at de ikke længere kunne flyve til deres favoritsygehuse i udlandet, så ville de måske have prioriteret sygehusene i de afrikanske lande, som de selv regerer, højere. Nu er Afrikas ledere nødt til at bruge sygehusene i egne lande, hvis de selv skulle blive coronasyge.

Paul Biya, 87, præsidenten i Kamerun de sidste 37 år, foretrækker sygehusene – og shoppingcentrene – i Schweitz hvor han tilbringer en tredjedel af året sammen med sin kone Chantal. Nu er præsidenten pist borte, han er ikke blevet set siden 11. marts. Kamerun er et af landene syd for Sahara, som har registreret flest covid-19 tilfælde, det første blev registreret 6. marts, bare fem dage før præsidenten forsvandt.

Da Nigerias præsidents stabschef, Abba Kyari, blev testet positiv i forrige måned, måtte lægen som havde behandlet ham i hovedstaden Lagos, bede et privat sygehus i London om at få hans medicinske journaler. Abba Kyari og præsident Muhammadu Buhari har altid fløjet udenlands ved sygdom, de har ikke taget chancen på deres egne sygehuse.

ANNONSE

Robert Mugabe, Zimbabwes tidligere præsident, døde i fjor på et sygehus i Singapore. Han var heller ikke tilhænger af sit eget lands sygehuse.

En rådgiver for præsidenten af Den Demokratiske Republik Kongo er død af virusset og flere ministre er smittet i Burkina Faso og Guinea, ligesom lederen af hæren i Elfenbenskysten.

Det er dem, der rejser, som spreder virusset hurtigst, og i Afrika er det naturligvis de rige, som derfor er mest udsat for smitte – i første omgang. Det var Suleiman Achimugu som ledede det nationale olieselskabet i Nigeria, som var den første person til at dø af virusset i Nigeria. Også familierne til eliten er blevet smittet. Det er samme sag over hele kontinentet.

De fattige, som ikke har adgang til god hygiejne ved hjælp af sæbe og antibiotika og som bor tæt i slummen, er ikke de afrikanske lederes første prioritet.

Der er ingen sympati at spore for eliten, som er blevet fanget i sin egen fælde:

“In some ways they’ve been caught in their own trap — that’s a first,” sa Jean-Paul Bedo, en historiker fra Burkina Faso, hvor flere ministre og øverstkommanderende for hæren har blitt smittet med covid-19.

“Havde de vidst bedre, ville de have fikset vort sundhedssystem, man høster som man sår» funderede Ikechukwu Amaechi, redaktør af en nigeriansk nyhedsnetside.

The Times    Africanews

ANNONSE