Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Det var i sin tid ingen majestetsfornæmelse å henge bilder av kongelige og keiserlige personer på utedassen. Kong Olav V pryder her utedoen på Ryvarden fyr helt sør i Hordaland.

Det er umulig å vite hva de som besøkte doen tenkte når de så kongen. Ærendets karakter og varighet gav kanskje ikke tid til å reflektere over kongedømme kontra republikk, eller hva kongen hadde gjort for å fortjene alle de ordener som preger gallauniformen hans. Hoppet han i Holmenkollen? Løste han billett på Holmenkollbanen? Stotret han litt i sine fjernsynstaler? Stod han under bjerken sammen med kong Haakon?

Det heter at når man fyrte med gamle ukeblad, så kunne man ikke la de kongelige gå opp i flammer. Bedre da, at de fikk pryde utedassen.

Ryvarden fyr er automatisert, men er nå en turistattraksjon med kafé, kunstgalleri og kunstneratelier. Like ved er det reist et minnesmerke over de 16 som omkom i Sleipner-forliset like utenfor fyret i 1999.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også