Nyt

Mohamed Badie var øverste leder for Det Muslimske Broderskab i Egypten. Nu befinder han sig i fængsel. På højden af sin magt, da Broderskabet havde både præsidentposten og flertallet i nationalforsamlingen , sagde Mohammed Badie ifølge Reuters:” during his weekly message that Jews were spreading “corruption,” had slaughtered Muslims and desecrated holy sites. He further called on Muslims to fight Israel, saying Zionists only understood force”.

 

Trump-administrationen arbejder på at få Det Muslimske Broderskab klassificeret som en terrororganisation. Det vil være en krigserklæring til islamister over hele verden.

Det er The New York Times som har dette fra kilder i administrationen.

The Trump administration is pushing to issue an order that would designate the Muslim Brotherhood a foreign terrorist organization, bringing the weight of American sanctions against a storied and influential Islamist political movement with millions of members across the Middle East, according to officials familiar with the matter.

Det skal være Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi som ivrer for at USA skal bruge sin magt mod Broderskabet. Al-Sisi besøgte præsidenten i Det Hvide Hus 9. april.

Al-Sisi og militæret styrtede Broderskabet, som var i færd med at gøre Egypten til et islamistisk samfund. Egypterne reagerede og gik på gaderne i milliontal. Hæren blev folkets helte da de væltede præsident Morsi.

Egyptiske myndigheder stempler allerede Broderskabet som en terrororganisation. Nu vil Sisi at USA skal gøre det samme.

In a private meeting without reporters and photographers, Mr. el-Sisi urged Mr. Trump to take that step and join Egypt in branding the movement a terrorist organization.

Ifølge NY Times skal der være delte meninger indad til i Trump-administrationen. Sikkerhedsrådgiver John R. Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo er for, men dele af diplomatiet, Det nationale Sikkerhedsråd og Pentagon skal være skeptiske eller direkte imod.

ANNONSE

In a statement, Sarah Huckabee Sanders, the White House press secretary, acknowledged that the administration was working on designating the Muslim Brotherhood terrorists.

“The president has consulted with his national security team and leaders in the region who share his concern, and this designation is working its way through the internal process,” Ms. Sanders said.

Baggrunden er at en officiel stempling som terrororganisation udløser en hel del restriktioner, både diplomatiske, handelssmæssigt og økonomisk, som også vil kunne ramme dem, der samarbejder med de stemplede. Det vil på sin måde skabe forviklinger og problemer når amerikanerne skal interagere med dem. Men det lader sig gøre at komme udenom problemerne med såkaldte “waivers”, undtagelser.

Revolutionsgarden

Dagen før al-Sisi kom til Washington, 8. april, besluttet Trump at klassificere Revolutionsgarden i Iran som en terrororganisation. Også dette udløste stærke modforestillinger indenfor administrationen og blandt allierede. Flere advarede. Det er første gang en gren af en regering er erklæret for at være en terrororganisation.

The move – the first time the United States had formally labeled part of another sovereign government as a terrorist group – created confusion among U.S. officials who initially had no guidance on how to proceed and on whether they were still allowed to deal with such interlocutors, three U.S. officials said. (…)

The State Department’s Near Eastern and South and Central Asian bureaus, wrote a rare joint memo to Pompeo before the designation expressing concerns about its potential impact, but were overruled, two U.S. officials said on condition of anonymity.

The action was also taken over the objections of the Defense and Homeland Security Departments, a congressional aide said.

Det er samme type indvendinger mod at stemple Broderskabet: Arbejdet i regionen vil blive vanskeligere.

Fællesnævner

Men Trump ønsker at ramme organisationer, der med religion som våben forsøger at blande sig i politiske processer, også med vold. Præstestyret bruger Revolutionsgarden som våben og Broderskabet undergraver regimer som kong Abdullahs i Jordan og præsident al-Sisis.

Pendulet er svunget tilbage til realpolitik, og USA er blevet en illusion mindre: Islamister og demokrati går dårligt sammen. Der, hvor de førstnævnte slipper ind, bliver der ikke meget demokrati.

Men det er New York Times og danske medier ikke enig i. De fremstiller fortsat præsident Mohamed Morsi som en demokratisk valgt præsident, der blev styrtet i et kup.

Der er bare det, at det at være for Broderskabet i dag er noget helt andet end at sværme for det i 2011.

 

 

ANNONSE