Nyt

Det var indisk efterretning som 11. april advarede Sri Lanka om at en islamistisk gruppe planlagde terror mod kirker i påsken. Advarslen blev liggende upåagtet og nu går medlemmer af regeringen ud og kritiserer statsministeren og præsidenten.

Ifølge avisen The Indian Express videregav den indiske efterretningstjeneste først på måneden »specifikke informationer« om et nært forestående angreb til nabolandet.

Det var på baggrund af dem, at Sri Lankas politichef 11. april slog alarm. Medlemmer af den lokale islamistorganisation National Thowheeth Jama’ath planlagde en serie selvmordsattentater mod prominente kirker, hed det i advarslen.

Alligevel kunne gruppen angribe tre kirker og fire hoteller og sprænge ni bomber på samme dag. Hvordan var det muligt? Det var muligt fordi advarslen blev ignoreret. Det sagde teleminister Harin Fernando i en tweet søndag aften.

Den srilankanske telekommunikationsminister, Harin Fernando, lagde søndag aften, hvad der må formodes at være politichefens advarsel ud på Twitter ledsaget af en lettere kryptisk besked, hvori der bl.a. stod:

»Nogle efterretningsfolk var opmærksomme på denne hændelse.(….) Vi må foretage en tilbundsgående undersøgelse af, hvorfor denne advarsel blev ignoreret,« skrev Fernando.

Han lagde et billede af advarslen op, som politichef, Pujuth Jayasundara, sendte ud.

pastedGraphic.png

Hvorfor skete der ikke noget? Nogen tror forklaringen er en tamilsk nytårsfest, andre fridagene i forbindelse med påsken.

Mere overbevisende er oplysninger om modsætninger mellem statsministeren og præsidenten. Sidstnævnte, Maithripala Sirisena, kontrollerer sikkerhedsstyrkerne.

Det er ikke første gang intern rivalisering får fatale følger.

Faren er ikke ovre. Indisk efterretning advarer om, at National Towheet Jama’ath har internationale forbindelser.

Andre kilder siger til indiske medier, at terroristerne har »klare internationale forbindelser« og advarer om risikoen for flere ueksploderede bomber, som den der natten til mandag blev fundet og uskadeliggjort nær hovedstaden Colombos internationale lufthavn.

 

Mystik om terror i Sri Lanka: Hvorfor reagerede regeringen ikke på detaljeret advarsel?

ANNONSE