Nyt

Demonstranter i gule veste protesterer foran Triumfbuen i Paris den 1. december 2018. På plakaten står der: «Jeres Europa ruinerer os».

Optøjerne i Paris denne lørdag er naturligvis blevet dokumenteret med hundredvis af pressefotografier. Billederne viser politi, demonstranter med gule veste og franske flag, de viser også barrikader, brændende biler, vandkanonernes stråler og tågen af tåregas.

Men de viser knapt nok politiske budskaber.

«De gule veste vil triumfere», forkynder en graffiti på Triumfbuen foreviget af en Reuters-fotograf. Javel, men hvad vil triumfen bestå i? At sædvanlige franskmænd ikke længere skal lide under den reducerede levestandard, som fremkalder utilfredsheden?

Det eneste billede af dagens optøjer, som vidner om en politisk tanke, viser en plakat med påskriften: «Votre Europa nous ruine».

Jeres Europa ruinerer os.

«Jeres» er naturligvis Frankrigs regering og den franske elite i almindelighed. Og «jeres Europa» kan ikke være andet end dagens EU, hvor præsident Macron er blandt de aller mægtigste og mest toneangivende politiske skikkelser.

ANNONSE

For nogle, sandsynligvis ganske mange, af demonstranterne findes der med andre ord en sammenhæng mellem EU’s politik og deres egen utilfredshed.

Denne følelse er udbredt Europa rundt, og den voksende nationalpopulisme giver den en stemme.

Den europæiske elite – herunder mestedelen af journalisterne – er utvivlsomt livsens rædde for at denne sammenhæng skal blive tydeligere, og vil gøre alt for at fremstille sagen i et andet lys.

Men det er forgæves.

Folk er forbandede. Endnu mere forbandet bliver de den dag, det går op for dem, hvad de er blevet frataget. Og den vrede bliver ikke til at standse.

 

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan give et månedligt beløb. Du kan nu ganske enkelt sætte op fast træk med bankkort:

[simpay id=”280380″]

For andre bidragsmåder, se vor Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

ANNONSE