Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

15. september overleveres installasjonen «Den høgreiste og havet» til Stord kommune. Kunstneren er Anders Kjellesvik. Verket består av fem signalfargede jernbjelker plassert på torget i den lille byen. Kommunen har satset ca 1,2 millioner kroner på denne kunsten. I prisen inngår også noen fortøyningspullerter plassert i en museumspark nær sentrum – også de i sterke farger.

Lokalavisen til kunstneren:

– Kva føler du no, Kjellesvik?

– Nei, dette er bra.

«Den høgreiste og havet» er ifølge kunstneren en hyllest til Stord kommunes innsats for skipsfarten og oljeindustrien. Verket er sterkt omdiskutert i lokalsamfunnet. Det spørres blant annet om «Hva gjør denne skraphaugen på torget vårt?» «Hvorfor betale så mye for en haug skrapjern som kunstneren har fått gratis?» «Hva betyr installasjonen navn når det er så vanskelig å forbinde det med noe som helst?» «Hvorfor skal små barn utsettes for fysiske skader når de klatrer på bjelkene?».

Risikoen lekende barn utsettes for blir til en viss grad dempet ved en myk matte under hele kunstverket.

Det er et generelt trekk ved slike diskusjoner at kunstskjønnere prøver å diskvalifisere opponenter som kunstfaglig analfabeter. Og hvem vinner da?

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria

Læs også