Nyt

 

Alexanda Kotey and Shafee El-Sheikh

Britiske myndigheder vil ikke modsætte sig, at to tilfangetagne IS-bødler, som tilhørte gruppen med det morbide navn Beatles, bliver udleveret til USA, selv om de risikerer dødsstraf eller sendes til Guantánamo.

Det viser regeringsdokumenter, Telegraph har fået adgang til.

I et brev fra indenrigsminister Sajid Navid til justitsminister Jeff Sessions hedder det:

“I am of the view that there are strong reasons for not requiring a death penalty assurance in this specific case, so no such assurances will be sought,” Mr Javid wrote, in the letter dated June 22nd 2018.

Briterne vil derfor samarbejde med USA og udlevere dokumenter i sagen mod de to:  Alexanda Kotey and Shafee El-Sheikh. 

De to blev taget til fange af Syriens Demokratiske Styrker, en kurdisk-ledet milits som sammen med USA nedkæmpede kalifatet. De sidder i fængsel i Kobane.

De to er britiske borgere og Storbritannien kunne formelt modsætte sig udlevering til USA. Men Javid er kommet frem til, at der er så mange juridiske kringelkroge i det britiske system, som vil trække en retssag ud i det uendelige, at det er bedre, at amerikanerne håndterer sagen.

ANNONSE

De to jihadister blev taget til fange i januar. Der er allerede lagt et stort arbejde i at sikre beviser:

The leaked documents seen by The Telegraph reveal that the Metropolitan Police and FBI have been investigating the two men’s activities in Syria for the past four years, collecting more than 600 witness statements in a criminal inquiry involving 14 other countries.

Briterne har fulgt samme linje som de skandinaviske lande: En tiltalt som risikerer dødsstraf, bliver ikke udleveret. Briterne insisterer på at de ikke har ændret principiel holdning.

Men de giver sig ikke bare på dødsstraf, men også på fængsling i Guantánamo:

The internal briefing, marked “official sensitive”, says twice that UK ministers have decided to share evidence with the US on the two jihadists “without seeking death penalty assurances”.

Under a section headed “Guantanamo Bay”, it says: “If the US deems a federal prosecution not possible, they might seek transfer of Kotey and El-Sheikh to Guantanamo Bay (GTMO).

“Although HMG ‘Her Majesty’s Government’ will not lobby the US to not send them to GTMO, we will maintain our long-standing position that GTMO should close. GTMO is seen by many as acting as a recruiting sergeant for extremists’ intent on undermining Western values.”

It adds: “There are also wider reputational risks of HMG seemingly undermining our publicly stated desire to see GTMO closed and failing to assist in securing justice.”

Ministeriet beklager at de to sendes til Guantánamo, men vil ikke modsætte sig det, men ser at det kan give regeringen problemer med argumentationen for lukning af Guantánamo.

Man kan sige, at briterne er ved at skifte holdning, både i forhold til dødsstraf og Guantánamo.

Beslutningen ventes at medføre stærke reaktioner:

The decision is likely trigger a backlash from human rights groups. Some family members of victims killed by the group also oppose them being executed or going to Guantanamo.  The Home Secretary is likely to be called before Parliament as early as Monday to justify the decision.

A UK government source familiar with the decision said: “This has the potential to be a political nightmare. There are going to be a lot of angry MPs opposed to the idea of British intelligence sending British citizens potentially to their death or to permanent incarceration.”

Men et for stærkt forsvar for to jihadister, som har skåret hovedet af britiske og amerikanske statsborgere og lagt det ud på youtube, kan give bagslag. Der er næppe særlig stor sympati blandt briterne for jihadisterne.

 

ANNONSE