Nyt

Kaufbeuren set fra luften. Foto: Harald Langer / Wikimedia Commons.

 

Ved en lokal folkeafstemning blandt indbyggerne i Kaufbeuren i Bayern har et flertal på 59,6 procent af vælgerne søndag sagt nej til opførelse af en ny moské på stedet, fortæller tyske medier.

Afstemningsresultatet er bindende for byen, skriver Die Welt. Lovens krav om mindst 20 procent valgdeltagelse var mere end opfyldt. Af de omkring 34.000 stemmeberettigede i byen med ca. 45.000 indbyggere, deltog ca. 45 procent i afstemningen.

Initiativet til en ny moské var kommet fra den tyrkiske islamiske organisation Ditib, af mange regnet som den tyrkiske præsident Erdogans forlængede arm i Tyskland og et talerør for politisk islam. Den eksisterende moské, som befinder sig i et boligområde og betragtes som for lille, var tænkt erstattet med et anlæg på fem tusind kvadratmeter i et industriområde i Kaufbeuren.

ANNONSE

Men vælgerne gav altså ikke tilladelse til at bruge den aktuelle byggegrund til moskéformål, som et flertal i bystyret ellers havde givet samtykke til i november 2017.

Modstandere af den nye moské havde indsamlet rundt regnet 3250 underskrifter i protest mod projektet, hvilket med 900 underskrifters margin var nok til at forlange en lokal folkeafstemning.

Modstanden skal være blevet koordineret af en pensioneret politimand ved navn Werner Göpel, som efter eget udsagn er bekymret for islamiseringen af samfundet. Islam skal efter hans opfattelse give «licens til at dræbe».

Göpel fryder sig da også over valgresultatet, mens Kaufbeurens borgmester Stefan Bosse (CSU) udtaler, at det er ensbetydende med at myndighederne ikke længere har nogen indflydelse på spørgsmålet: Dersom Ditib finder en byggegrund på det private marked, har kommunen ikke længere nogen indflydelse.

Ditibs talsmand i Kaufbeuren, Osman Öztürk, er «chokeret» over resultatet, men muslimer på stedet skal have modtaget støtte både fra enkeltpersoner og kirker. Mosképrotesten har også afstedkommet en modreaktion i form af et initiativ ved navn «Kaufbeuren gestalten – statt spalten» (at udvikle Kaufbeuren i stedet for at splitte byen). Afstemningsresultatet er et stort problem for byen, erklæres det på gruppens Facebook-sider.

Spørgsmålet er vel om ikke Tyskland allerede er splittet i så henseende. I byer som Kandel, hvor en afghansk asylsøger dræbte en 15 år gammel tysk pige ved navn Mia, har politiet set sig nødt til at holde rivaliserende demonstranter adskilt for at undgå voldelige sammenstød.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE