Nyt

Billedet: Synagogen i Gøteborg / Foto: Wikimedia Commons

 

Den største trussel mod Sveriges jøder er den voldelige islamisme, siger Aron Verständig, leder af Stockholms jødiske forsamling. Det er islamister, der står bag flest mord på jøder i Europa, siger han. Verständig fortæller om mordet på den jødiske sikkerhedsvagt Dan Uzan i København i 2015. Han er bekymret for at noget tilsvarende skal ske i Sverige. Efter terrorattentatet i København fik synagogen politibeskyttelse og fra sidste efterår overtog militæret sikkerheden for jøderne i Danmark.

I Sverige står det dårligere til. Svenske jødiske institutioner får som regel bare politibeskyttelse ved de største jødiske højtider. Resten af tiden er det forsamlingernes egne vagter, der må forsøge at varetage sikkerheden.

– Det burde ikke være vort ansvar at sørge for at vi er sikre, siger Aron Verständig

I Göteborg i december sidste år blev der kastet molotovcocktails mod synagogen i byen. Inde i bygningen befandt sig et omkring fyrre unge som holdt fest. Heldigvis regnede det og branden blev slukket af regnen. Nu står tre mænd, en palæstinenser, en syrer og en statsløs tiltalt for grov mordbrand.

ANNONSE

Omkostningerne for sikkerheden er store. Totalt handler det om 6 millioner om året for Sveriges jøder. Dette beløb må de selv betale. I Stockholm bruges 20-25% af medlemskontingentet på sikkerhed og i Malmø og Göteborg hele 50%. Også rekrutteringen af vagter er et problem. Nylig blev en planlagt fest for jødiske unge i Stockholm opgivet, fordi der ikke fandtes vagter, som kunne beskytte dem.

Verständig ville gerne have åbnet dørene til Stockholms nybyggede jødiske kulturcenter på vid gab så flere kunne få del i aktiviteterne. Men det er umuligt, som det ser ud i dag, siger han.

Expressen

Støt os

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE