Kopierede/fra hoften

 

Fredag aften ødelagde HAMAS brændstofterminalen ved grænseovergangen Kerem Shalom. Skaderne vil det tage mange uger at reparere, og dermed kommer der ikke brændstof fra Israel ind i Gaza. FN advarer – igen – mod total krise.

 

Glem ambassadeåbning, fejring af Israels 70-årsdag og palæstinensernes Nakba. Glem billederne af stenkastende demonstranter og røgen fra brændende bildæk ved grænsehegnet mod Israel. Tænk lidt længere end på TV-avisens billeder fra det samme. 

Fredag aften brød rundt regnet 200 palæstinensere ind og satte ild på det, som godt kan kaldes Gazas livslinje, den eneste reelt fungerende grænseovergang i Gaza. Erez i nord er mest brugt af folk til fods, mens Rafah-overgangen stort set holdes lukket af Egypten – et faktum som kun meget få norske og europæiske medier har fundet det værd at rapportere om.

ANNONSE

Ifølge Times of Israel blev demonstranterne ledet af folk med walkie-talkies fra en HAMAS-position 100 meter derfra. 

En officer fra COGAT fortalte at Israel gentagne gange bad HAMAS om at stoppe vandaliseringerne. 

– De accepterede ikke vore anmodninger, men lod vandalerne brænde grænseovergangen ned, sagde officeren.

Lørdag morgen var brændstofterminalen, rørnettet og hele omlastningsterminalen med rullebånd og -bælter fuldstændig nedbrændt. Det vil tage uger, måske flere måneder at genopbygge og reparere terminalen. Nogle varer lastet på biler fra Israel kan fortsat lastes om til palæstinensiske lastbiler, men brændstof kommer ikke ind. 

«Ødelæggelserne betyder stop i leverancerne af paraffin og gas til madlavning, stop i leverancerne af benzin og diesel, ikke bare til køretøjer, men også til aggregater som producerer strøm i tillæg til den strøm Gaza dagligt modtager fra det israelske el-net. Kraftlinjerne til Egypten har været ude af drift i månedsvis, og på grund af uoverensstemmelser mellem HAMAS og de palæstinensiske selvstyremyndigheder, blev Gazas eget oliefyrede elektricitetsværk lukket tidligere i år.» (Oversat fra Times of Israel)

Netop disse «uoverensstemmelser» er den sandsynlige årsag til at HAMAS ødelagde grænseovergangen. I henhold til sidste efterårs aftale mellem HAMAS og selvstyremyndighederne fra Vestbredden, fik nemlig de sidstnævnte retten til at opkræve told og afgifter på denne grænsepost. Med denne ude af drift i måske måneder, er det HAMAS som i stedet kan regne med indtægterne fra told og afgifter fra Rafah-overgangen mod Egypten, som egypterne så sig nødsaget til at genåbne lørdag.

I går aftes kom så FNs kontor for koordinering, OCHA på banen og appellerede til at der snarest findes alternative måder til at forsyne Gaza med brændstof. De advarede om at hvis dette ikke gøres vil det ramme sygehuse, renovation, vandforsyning og kloakanlæggene.

Hvem er terroristerne her?

Kilder og anbefalet læsning:

 

 

Kan du lide hvad du læser? Ønsker du flere og bedre artikler af Document? Giv dit bidrag. Vores paypal-adresse er paypal@document.dk.

ANNONSE