Kommentar

Jordan B. Peterson er på kort tid blevet en intellektuel superstar. For øjeblikket er han i samtale overalt, de varer ofte i flere timer, hvadenten det er Ben Shapiro, Joe Rogan eller Sam Harris han snakker med. Det er lykkedes Peterson at gøre noget, som ingen andre har gjort før ham: At etablere sig helt på tværs af alle etablerede kanaler. Det er også et tegn på, at etablerede medier ikke længere reflekterer samtiden. Den sokratiske samtale finder sted på YouTube og LiveStream.

For tre uger siden vidste jeg intet om Jordan B. Peterson. Han var et vagt navn der ude et sted. På vej ud af byen lægger en af gutterne en YouTubevideo på. Det er Peterson, som interviewes af Cathy et eller andet for Channel 4. Hun forsøger at klæde ham af, men bliver selv afklædt. Til slut kan han bare sige: Gotcha!

Det som imponerede mig var hans beherskelse af sproget. Insisteringen på præcision og nuancer.

Gutterne fortæller mig, at denne video lå som nummer 15 på trendopgørelsen i Norge og inden vi var nået frem, lå den som nummer 14. Noget sker. Folk har antennerne ude og indfanger det, som er interessant.

ANNONSE

På kort tiden er Peterson eksploderet. Han er overalt: Kort efter var han på Fox & Friends, han ligger som nummer et på Amazon og alle vil have han som samtalepartner i studierne.

Peterson er en god kommunikator. Hans sprog er struktureret. Han ved, hvad han mener. Han har tænkt tingene igennem.

Det fine ved snakke-videoer er, at man kan lade dem køre, mens man gør andre ting. Petersons samtaler varer ofte længe. På vej til kontoret hørte jeg på Peterson i samtale med Joe Rogan. Varighed 2 timer 28 minutter. Du kan gå ud og ind. Ved at høre på mange dialoger samler man det op, man kan bruge og sætter det sammen.

Peterson ved noget om «mening». Mennesket er skabt til «mening». Hele vort neurologiske system er skabt til mening. Har har han kanske noget til fælles med israeleren Harari.

Peterson er klinisk psykolog. Han er eksistensialist: Mennesket er udspændt mellem himmel og jord, himmel og helvede. Helvede bor i dig, hvis du ikke gør noget for at fordrive det.

Det gør du ved at tage ansvar for dit liv og dem, du er en del af. Peterson har studeret Bibelen og holdt en forelæsningsrække om Bibelen, som også er lagt ud på YouTube. Hver forelæsning har haft seertal på et par millioner.

Noget sker.

Petersen «taps» ind i et behov. Han siger de forløsende ord.

Venstresiden og politisk korrekthed dyrker offerrollen. Det findes kun to roller: Overgriberen og offeret. Men hvis du bliver forledt ind i rollen som offer, befatter du dig med ansvarsfraskrivelse, og du eskalerer konfliktniveauerne.

Denne filosofi, hvor skylden projiceres over på andre, skaber sammen med identitetspolitikken grundlaget for en retribalisering af samfundet, siger Peterson.

Det er ikke et spørgsmål om hvis eller når. Det er noget, som allerede sker. Vold er indbygget i tribalisering.

Hvis der er nogen, som burde lytte til Peterson, så er det eliten i Vesteuropa. Alle advarsler om faren fra højrepopulisme og højreradikalisme, som lyder højt og klart i Europa, er helt uden effekt, fordi det er den politik denne elite fører, som leder til højreradikalisme. Hvis man får retribalisering fra centrum, vil man få svar fra det yderste højre: Her siger indfødte europæere «Ok, hvis det er dette spil I vil spille, så gerne for os». Det er det, som er i færd med at ske og Putin er stammehøvding.

De stærkeste drivkræfter for polarisering, radikalisering og tribalisering er politikere som Obama og Hillary.

Når man hører Peterson snakke om disse ting, er de indlysende, og de bliver mindre farlige, når man sætter ord på dem.

Han tror på kraften i sandhed og ærlighed. Der er en årsag til mundhældet: Ærlighed varer længst.

Det er et mandighedsideal, Peterson holder frem: Det gælder også kvinder: Du skal forsvare den jord du står på, du skal være forberedt på ondskab, for der findes megen ondskab i verden. Hvis du lader som ingenting, lader du ondskaben vinde.

Peterson er filosof for Trump-æraen. Han siger: Du må finde frem til monsteret i dag for at bevare freden. Dette udtryk er Rogan ikke helt glad for. Monster er et andet og mørkt begreb på norsk og engelsk. Det er bedre med fierce, siger Rogan og det lyder som viking.

Det er næppe tilfældigt, at Hollywood og særlig HBO og Netflix dyrker mandighed, krigeren og hævneren. Underholdningsindustrien aner ikke, hvad de har gang i. De 99% af dem er politisk korrekte. Men serier som Homeland, Strike Back fortæller folk, at der findes fjender derude og at vi må forsvare os.

Krigen er virkelig. Hvis du er forberedt, har du større chancer for at klare dig.

Peterson blev en global kendis, da han nægtede at bruge hen-ordet, transbetegnelse i undervisningen. Canada er helt freak-country, når det gjelder politisk korrekthed. – There will be a price to pay, siger Peterson om statsminister Trudeau, som ikke kunne sige «mankind», men måtte bruge ordet «people-kind».

Identitetspolitikken er eskaleret i de senere år og blev i Obamas anden periode galopperende.

Peterson er en konstruktiv reaktion. En afvisning på filosofisk plan af en ideologi, som er anti-intellektuelt affald. Emokrati.

Vi fejrer i år 50-året for 68-revolutionen.

Trump og Peterson markerer, at 68-revolutionen har lidt havari og befinder sig i fuldstændig opløsning. Middle America gjorde oprør og Peterson supplerer for os med en indre fortælling.

Det er opløftende. Men ikke så opløftende for Europa. De gode tanker tænkes på det amerikanske kontinent.

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige