Nyt

Stadig flere bliver skudt og dræbt i Sverige. I fjor blev 43 personer dræbt i skudepisoder – mere end fem gange så mange som i 2006.

Dødelig vold med skydevåben er øget dramatisk på få år, viser ny statistik fra politiet. I 2006 blev otte personer dræbt af skud..

Det er særlig de fem sidste år stigningen er kommet, så sent som i 2012 var der «bare» 12 dødsofre

Folk er blevet lettere at krænke, ifølge det Kriminalitetsforebyggende Råd.

«Folk»..?

– Det er blevet utroligt vigtigt at udbygge sine skræmmevåben, uddyber kriminologen Daniel Vesterhav overfor SVT Nyheter:

I en rapport fra 2016 interviewede det Kriminalitetsforebyggende Råd omkring 60 politifolk og gik igennem omtrent lige så mange undersøgelsesrapporter om kriminelle netværk og grupperinger. Det billede politifolkene gav, var at klimaet er blevet hårdere i det kriminelle miljø. Mange af konflikterne som leder til skydninger handler om oplevede krænkelser mellem individer.

– De griber til skydevåben for ikke at vise sig svage. Det er blevet enormt vigtigt at opbygge sit kriminelle rygte – sine skræmmemidler – i det kriminelle miljø. Tidligere kunne man lade krænkelser passere uden at gribe til så grov vold som i dag, siger Daniel Vesterhav, kriminolog hos det Kriminalitetsforebyggende Råd.

Dominoeffekt

Skydningerne udløser en dominoeffekt. Når nogen tyr til vold må den anden part svare igen for ikke at fremstå som svag. Og siden personerne ofte er en del af et kriminelt netværk, er de sjældent alene.

Dermed risikerer flere personer at blive ramt af skuddene, og så bliver også de krænkede og drages med ind i konflikten, og situationen eskalerer.

– Det som fra begyndelsen var en konflikt mellem to individer bliver til en konflikt mellem to netværk.

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE