Kunstbilde

Jacob Isaackszoon van Ruisdael (1628/29–1682)
Olje på lerret, 142,2 × 189,2 cm, Detroit Institute of Arts

Nederlandsk titel: De Joodse Begraafplaats

Det jødiske nærvær i Nederland. har en lang historie. Mange sefardiske jøder fra Portugal søkte tilflukt der. Gravplassen ved Ouderkerk ble opprettet av den jødiske forsamlingen i Amsterdam i 1614. (Det ser ut til at kunstneren har tatt seg en del friheter i gjengivelsen av motivet, og lagt til både en bekk og en ruin).

Ved Ouderkerk ligger filosofen og linsesliperen Baruch Spinozas (1632-1677) foreldre begravet (Baruch Spinoza ble regnet som en frafallen, og er begravet ved Nieuwe Kerks kirkegård i Haag). En annen prominent jøde som ble stedt til hvile ved Ouderkerk er rabbi Samuel Menasseh ben Israel (1604-1657), som også var en bekjent av selveste Rembrandt.

Portrett av Samuel Menasseh ben Israel (1636)
Etsning, 14,9 x 10,7 cm, Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum Amsterdam.

Ettersom Jacob Isaackszoon er et høyst gammeltestamentlig navn, har det vært spekulert rundt hvor vidt Ruisdael også hadde en jødisk bakgrunn, men dette har ikke latt seg bekrefte.

Audun Sandvik og Kringkastingsorkestret, under ledelse av Ari Rasilainen, spiller Ernest Blochs Prayer fra From Jewish Life (1925).

ANNONSE