Kunstbilde

Mosaikk (glass og marmor) i Hagia Sofia, Konstantinopel (Istanbul siden 1928).

Johannes Chrysostomos (c.349-407) gresk Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος – Ióannis o Chrusostomos (Johannes med den gylne munn, tilnavnet på grunn av hans veltalenhet) var en betydelig kirkefader, i antall bevarte skrifter overgås han bare av Augustin av Hippo (354-430).

I følge tradisjonen er Johannes Chrysostomos opphavsmann til en revisjon av den byzantinske liturgi, men dette kan ikke sies med sikkerhet, og det er antatt at den form som nå er i bruk er av betydelig yngre dato.

Men hvorom allting er, Chrysostomos-liturgien har inspirert flere russiske komponister, både Sergej Vasilitsj Rakhmaninov (1910) og Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij (1878), for å nevne de best kjente.

Her er Tsjajkovskijs versjon, fremført av SSSRs kulturdepartements kammerkor under ledelse av Valerij Kuzmitsj Poljanskij.

ANNONSE