Kunstbilde

Ukjent kunstner, muligens av Novgorod-skolen
Tempera på tre, 49 x 38 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg.

Russisk titel: Архангел Гавриил из оглавного деисусного чина. (Ангел “Златые власы”) – Arkhangel Gavriil iz oglavnovo djeisusnovo tsjina (Angel “Zlatyje vlasy”) – Erkeengelen Gabriel fra en hoved-deesis-rekke (“Engel med gullhår”).

De’esis betegner de ikoner av engler og helgener som flankerer den tronende Kristus i sentret av en ikonostasis.

Wikipedia har to utmerkede artikler om dette bildet og dets historie, men dessverre bare på russisk og fransk. Litt finnes også på Google Art Project.

Sergej Vasilievitsj Rakhmaninovs (1873-1943) St. Johannes Chrysostomos’ liturgi for kor og solister op. 31 (1910) fremføres her av Petersburg-filharmoniens kammervokalensemble, dirigent er Olga Stupnjeva.

ANNONSE