Nyt

Siden 1970´erne, da svenskerne flyttede fra landet og ind til storbyerne, har Stockholm mistet sin tiltrækningskraft på svenskerne. De flytter ud. Siden 1980 har den svenske hovedstad set over 200.000 netto-udflytninger. Men byen fyldes op alligevel. Den vokser. I forstæderne erstattes svenskerne med nye borgere.

Det er kun via indvandring, at Stockholm kommune har tilflytning, skriver finansbloggen Cornucopia:

Flykten från Stockholms kommun accelererar, när personer som provat att bo i huvudstaden med facit i hand flyr orten. Nettotflyttningen från Stockholms kommun till andra platser landet är nu den största sedan 70-talets gröna våg. Det är endast via invandring som Stockholms kommun har inflyttning.

 

Det bygges overalt i Stockholm. Der er akut mangel på boliger.

Men «urbaniseringen» af Sverige sker ikke på bekostning af landsbyerne, skrev Dagens Nyheter for to år siden. De citerede en forskningsrapport fra Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA):

En av de första myterna som rapporten vill slå hål på är den om att den snabba urbanisering som skett i Sverige de senaste decennierna skett på landsbygdens bekostnad. Mellan exempelvis 2010 och 2015 växte antalet invånare i landets tätorter med 440 000, och även om landsbygdsbefolkningen minskade så var det bara med 5400 invånare. De drivande krafterna var alltså inte inflyttning från landet utan invandring och ett överskott av nyfödda.

For dem som har penge til at bo langt væk fra parallellsamfundene er Stockholm fortsat et fint sted

Svenskerne vil ikke længere bo i byerne. Det ser heller ikke godt ud for Gøteborg, skriver Cornucopia:

Det ser för övrigt inte mycket bättre ut för Göteborg, som är tillbaka på 1982 års utflyttning, men inte riktigt nått 70-talet. Även där handlar inflyttningen om invandring, medan de som sitter med facit i hand flyr även den kommunen.

Hvor pengene kommer fra til at huse alle indvandrerne i lejligheder med landets højeste priser pr m2 i storbyerne vil vi fkomme til at se mere af, i årene som kommer. Desværre vil det blive i form af byernes gæld og skatteoverføringsbehov.

Asylsøgerne vil som bekendt ikke bo i skoven, så man må finde plads i de overfyldte byer som svenskene altså forlader.

SCB – Statistiska Centralbyrån   Cornucopia

ANNONSE