Nyt

Der var en jævn strøm af tyverier fra berusede mænd i Bergens centrum før dokumentaren blev sendt. Kvinderne i netværket stak af med både pinkode og tegnebog, enten i kiosker eller ved hæveautomater som her. Fænomenet er nu helt forsvundet. (Foto: politiet)

Etter NRK-dokumentaren «Lykkelandet» blev sendti norsk tv, har gadebilledet i Bergen ændret sig drastisk. Politiet melder om færre prostituerede, ingen pinkodetyverier og en halvering af berigelseskriminaliteten.

I Brændpunkt-dokumentaren fulgte det norske stats-tv, NRK, «tiggermiljøet» i Bergen og afdækkede et stort netværk, der drev en hel industri, der omfattede langt mere end blot tiggeri. Bagmænd scorede millioner på prostitution, narko tyveri.

– Det har ændret sig fuldstændig. Dagen efter dokumentaren blev vist, forsvandt alle prostituerede i Bergen, siger vicepolitimester i Vest politidistrikt, Olav Valland til NRK. – Og kun få er vendt tilbage, fortæller han.

NRK sendte Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» i april. Dokumentaren afdækkede et organiseret, kriminelt netværk i Bergen, som bedrev prostitution, tyveri, salg af narkotika samt tiggeri.

Dette billede av «kongen» blev lagt ud på Facebook i maj. Den nederste bunke er 50-eurosedler, mens den øverste er 100-eurosedler. (Foto: skærmdump/NRK)

Fra sommeren 2016 opererede 30 gadeprostituerede, samt en række tiggere, som prostituerede i Bergen. På en enkelt aften observerede NRK næsten 40 kvinder, som solgte sex midt i Bergen centrum. I dagene og weekenden efter at «Lykkelandet» blev sendt, var der ingen gadeprostituerede tilbage, fortæller Valland til NRK.

ANNONSE

«Lykkelandet» er den mest sete dokumentar på NRK nogensinde, med over en million seere. Den afdækkede et stort rumænsk netværk, som kontrollerede gadeprostitutionsmarkedet i Bergen i 2016 og dele af 2017.

NRK skrive,r at en del af bagmændene forsvandt allerede i marts, da Brennpunkt konfronterede centrale personer i netværket.

Prostituerede og centrale tiggere forsvandt umiddelbart efter, at dokumentaren blev vist den 18. april.

NRK har fulgt dem videre på Facebook og ved, at de nu har etableret sig i andre europæiske byer.

Også tiggerne, der er knyttet til netværket er fulgt med ud af landet, og dukker op sammen med bagmænd på festivaler, blandt andet i Danmark.

Halveret berigeleseskriminaliteten

En oversigt fra det norske politidistrikt Vest viser, at sager knyttet til berigelseskriminalitet blandt rumænske og bulgarske statsborgere er halveret efter at «Lykkelandet» blev vist, sammenlignet med samme periode sidste år.

Det kriminelle netværket i Bergen begik omfattende pinkodetyverier, som udgangspunkt fra berusede mænd. De tømte derefter ofrenes bankkonti.

Politiet fortæller, at de tidligere havde en jævn strøm af sådanne sager, men at det nu er stoppet.

– I år har vi endnu ikke registreret sager knyttet til pinkodetyveri blandt rumænere, siger vicepolitimester Valland.

Betydeligt færre tiggere

Både politiet i Bergen og Udekontakten melder om betydeligt færre tiggere i Bergen dette forår og hen over sommeren end i de foregående år.

De allerfleste fra det kriminelle netværk forlod Bergen i foråret, men nogle blev tilbage og i løbet af juni var der flere, der returnerede.

Det netværk som blev afdækket i «Lykkelandet» er ikke unikt. I juni i år blev over 35 personer pågrebet i Rumænien, sigtet for menneskehandel og hvidvaskning af penge.

Pågribelserne kom efter et omfattende internationalt efterforskningsarbejde, koordineret af Europol. Politiet mener, at bagmænd har udnyttet en række piger til prostitution i flere europæiske lande.

Totalt har man i denne sag kortlagt og beslaglagt pengetransaktioner for næsten 50 millioner kroner.

Netværk i Stavanger og Bergen

I 2015 optrevlede norsk politi et netværk i Bergen. To personer er i tilknytning til denne sag er dømt for menneskehandel. Politiet mener, at bagmanden er på fri fod i Tyskland. Netværket i «Lykkelandet» overtog i Bergen, da dette netværket blev opløst af politiet.

I 2015 afslørede politiet i Stavanger et netværk tilknyttet narkosalg, tiggeri og prostitution. Fælles for disse netværkene er, at de har forgreninger over hele Europa, skriver NRK.

 

NRK: Prostitusjonsmiljøet forsvant over nattend

ANNONSE